“Değerli arkadaşlar, sektör ortalamasına bakarak en iyi maaşı verdik. Tahminim buradaki rakamları duyan binlerce kişi bana cv yollayacak. Bir iki yorum vardı, “artık burada durulmaz çok az artış oldu” diye. O arkadaşlar giderlerse ancak birkaç kişilik yer açılır. O nedenle lütfen cv yollamayın, şu an için TGS’ye alım yok!
Malum, gelirimizin bir kısmı da yurtdışından gelen başka firmaların uçaklarına verdiğimiz hizmetten geliyor. Bu artışların bir faturası olacak ve bu firmalar bu artışı çok bulursa bize iş vermezler. Başka Yer hizmetleri” veren firmalar var ve onlara giderler. Bunun ne anlama geldiğini de hepimiz iyi biliyoruz. O nedenle, lütfen performansımızı düşürmeden işimize odaklanalım. Benim TGS çalışanlarımıza naçizane tavsiyem bu.”
Bu anlatım bir bilgi sunumu mu? Yoksa bu zam az derseniz yerinize bize müracaat edecek binlerce kişi içinden birilerini alırız demek mi? Niyetinizi bilmem ama bizim köyde bu tür bilgi sunumlarına tehdit denir Ahmet Bey.
Şimdi oturup bir bakın. (X) ülkenin (Y) şirketi TGS’ ye İstanbul Havalimanında bizim kuruluşlardan aldıkları yer hizmeti için ne kadar ödüyor? Sonra da şuna bakın. Büyüklüğü tartışılmaz olan Türk Hava Yollarımız (X) ülkeye uçtuğu zaman hizmet aldığı yer hizmeti kuruluşlarına uçak tiplerine göre ne kadarlık bir ödeme yapıyor? Kaç dolar veya kaç euro? THY’ nin uçtuğu noktalarda kaç Handling şirketi var? Eski adı ile Handling ve Sözleşmeler Müdürlüğü olan ünitede bu bilgiler mutlak mevcuttur.
Ve bizim en büyük Sivil Havacılık kuruluşumuzun en tepesindeki yönetici çalışanlarına “size verdiğimiz ücretin hizmet fiyatlarına yansımasını çok bulurlarsa bu havayolları yer hizmeti veren başka firmalara giderler” diyor. Bolat Bey bunu siz onlara (X) ülkede hizmet aldığınız yer hizmeti kuruluşlarına söylesenize. Sizlere ülkelerinizde Türkiye’de bize ödediğinizin çok çok üzerinde ödeme yapıyoruz. Hizmet ücretleriniz bizi zorluyor. Şayet indirim yapmazsanız diğer şirketlere gider onlardan hizmet alırız deseniz ve onları tehdit etseniz ya.
TGS’ nin oluşmasında (temelden) bayağı bir katkım var. Türk Hava Yollarından dışlandıktan sonra THY Genel Müdürü Abdurrahman Gündoğdu beyin daveti üzerine gidip kendisi ile bu konuda görüşme yapmıştım.
Ali Kıdık Bey yazılarımızda taraf olarak bizzat içinde bulunduğumuz hususları yazılarımıza konu etmemizden pek hoşlanmadığını “kızım sana söylüyorum, gelinim sen anla” misali bana söylemişti. Yazılarımızda hiç değinmedik bu konulara.
Öyle bir düzen düşün ki, TGS ile birlikte Havaş ve Çelebi’ de kazansın. Tabii ki THY’ de. Böyle bir sistem kurulabilir mi? Beyin takımınız düşünsün isterseniz. Belki bir şey bulabilirler.
Siz büyük, kuvvetti ve kudretli bir adamsınız Bay Bolat. Yine de keşke konuya buradan girmeseydim, TGS’ deki arkadaşlarıma ücret zamlarını böyle anlatmasaydım diye düşüneceksiniz. Ümit ediyorum ki bu konu üzerinde çok yazıp çizeceğiz.
Tehdide yeni bir isim buldum. “İğneleme” Asgari daha kibar. Bu iğnemelerinizden sonra çalışanlarınıza seslenişinizi selam ve sevgi sözcükleri ile bitirebiliyorsunuz. Bu da ayrı bir üslup. Severken ısırmak gibi. Ben ise size anlatımımı ancak makamınıza saygılar sunarak noktalayabiliyorum.
FAZLA OLDUĞU SÖYLENEN KADROLAR: Bay Bolat, en tepedeki göreve başladıkları dönemde şirkette orta kademe yöneticinin (Müdür unvanlı vb.) fazla olduğunu söylemişlerdi. Bu rakam göreve geldiklerin de kaçtı? Bugün kaça yükseldi. Azaldı mı yoksa? Merakımı mazur görün THY için hayli önemli olan(?) İç ve Dış Hazine Müdürlükleri halen duruyor mu? Yoksa İlker Bey giderken o işlemi yapmış mıydı? İptal edildi ise o kadrolardan birine dışarıdan
alınan şahıs şu anda başkan yardımcısı mı, Yoksa başkan kadrosuna mı alındı? Tabii ki Dış Hazine Müdürü olmasından ötürü Bay Bolat tarafından yurt dışındaki THY hazinelerinin güvenliğini korumak için Yurt dışı bir noktada görevlendirilmiştir belki de. Mümkün. Bu tür işlemler Prof. Dr. Bolat’ın kırmızı çizgisi olan “tüyü bitmemiş yetimin hakkının yenmesi” ile bağdaşmaz herhalde. Dolayısı ile yapılmış olabilir.
Bir tarihte Airporthaber de dolaşırken Türk Hava Yollarına Yurt İçi Hazine Müdürü atandığını okumuştum. Bu da demek oluyor ki şirkette Yurt Dışı Hazine Müdürü de var. Var ki 02 Temmuz 2018’ de bu kadroya atama yapılmış. Yanılmıyorsam aynı yılın aynı ayı içerisinde Maliye Bakanlığımızın unvanı da Hazine ve Maliye Bakanlığı olarak değiştirilmişti. Ondan mı esinlenmişlerdi yoksa?
Aslında bu önemli iki Müdürlüğün hangi tarihte ihdas edildiğini tam olarak bilemiyorum. Birine 02 Temmuz 2018’ de atama yapılıp diğeri için Nisan 2019’da dışarıdan istihdam sağlanması kadronun Türk Hava Yolları açısından ne denli elzem ve önemli olduğunu (?) açık seçik ortaya koyuyordu. İhdas edildikten sonra 10 ay boş kalan bir kadro(?)
Benim anlayışıma göre, bir kadroyu ihdas edip uzun süre onu atama yapmadan boş tutmak o unvanın gereksizliğinin en somut göstergesi. Evet; bu tür unvanlar insanlarda kişiye özgü olarak uydurulmuş intibaı uyandırıyor nedense. Bilmem yanılıyor muyum? İmkânım olsaydı o zaman görev tariflerini okuyup cehaletimi gidermeyi isterdim tabii ki. Araştırmış ama bulamamıştım.
İşte Ahmet Bey göreve ilk adımını atınca bizi ümitlendirmiş, bir şeylerin düzeltileceğini düşündürmüştü. Evet, Prof. Dr. Ahmet Bolat. Siz göreve geldiğiniz zaman kaç müdür kadrosu vardı Türk Hava Yollarında? 700 gibi bir rakam konuşuluyordu. Fazla demiştiniz. Sahi, siz bunu kaça düşürdünüz? Bu ara para çok. Hazine iyi muhafaza ediliyor mu? Yoksa eski hazineciler sarf ettikleri emek karşılığında taltif edilip daha üst bir göreve mi atandılar? Kim bilir?
Yorumlar Tüm Yorumlar (175)