Nedendir bilmem, yazılarda sizin yöneticilere değindiğimiz zaman gelen yorumların çoğunda “ yaptıklarınızın cezasını öbür dünyada çekeceksiniz” veya benzeri sözlerle bitiyor. Hele hele “sizi Allaha havale ediyorum “ türü seslenişler doğrusunu isterseniz tuhafıma gidiyor. Bunları yazan okurlaradır sualim. Siz onların Müslüman ve inançlı bir insan olduklarına inanarak mı bunları yazıyorsunuz. Bu seslenişlerinizin bu insanları etkileyeceğini mi düşünüyorsunuz? Bana göre, bu insanlar inançlı değiller ve de bu tür şeylerden etkilenmezler. Her ne ise tabii ki sizin bileceğiniz iş.
Ben genelde dini konuları da kapsayan yazılar yazmayı pek beceremiyorum. Bir kez yazdım Gelen yorumları doğru cevaplayabilmek için 2 kez müftülüğe gidip danıştım. Allah’ dan Tanrı diye söz etmiştim. Beni topa tuttular. Bu kez de öyle olmasın diye bu konuda uzman olan birinin görüşlerinden faydalandım.
Faydalanmak ötesi o kişinin yazısının bir bölümünü yazıma aldım.
(https://www.gunlukkoseyazilari.com/e/emre-dorman-yazilari ) Benim bu kadar güzel tarif edemeyeceğim açık. Emre Dorman İlahiyatçı, akademisyen, araştırmacı yazar, televizyon programcısı. 23 Mart 1979, İstanbul doğumlu. Acıbadem Üniversitesi öğretim üyesidir. ... 2014. 2009 yılında da doktora tezini tamamlayan. Acıbadem Üniversitesinde ve Bahçeşehir Üniversitesinde Felsefe grubu derslerine girmektedir. Emre beyin yazılarına bakmanızı öneririm.
Çoğunlukla çocuklarımızın dini açıdan yeterince eğitemediğimizi düşünürüz. Bilerek veya bilmeyerek onun insani duygularını geliştirmeğe çalışırız. Bu bir hata değildir. Doğrudur yaptığımız. Genç beyinlere dini öğretmeden önce insan olmayı öğretmekle başlanması doğru bir yaklaşımdır. Aşağıdaki görselde yer alan beyefendilerin muhterem ebeveynler’ ininde ( Hayatta değilseler rahmetler diliyorum) bu konuda konu da hüsnüniyetle caba sarf ettiklerine her ne kadar eminsem de bu konuda pek başarılı olamadıklarını beyefendileri tanıdıktan ve yaptıklarını gördükten sonra iyiden iyiye anladık. Evet, Müslüman olmanın tabii ki özel ve önemli şartları var. Ve de ilk şart insan olmak. Evet; insan olmak. Kişiyi İnsan yapan özelliklere sahip olmaktır.
“ Sizlere Emre Dorman Beyin “Ne Zaman İyi Müslüman Oluruz” konusunu nasıl ele aldığını paylaşmak istedim.
1.Özümüze dönüp kendi elimizle bozmuş olduğumuz yaradılış ayarlarımızı düzeltmek için çabaladığımız zaman,
2. Allah’a olan kulluğumuzu her biri birbirinden güzel ve önemli olan namaz, oruç, hac ve zekât gibi ibadetler ile sınırlı görmediğimiz ve belirli ibadetlere indirgenmiş bir İslam inancı algısına sahip olmadığımız zaman.
3. Doğru bir Allah, insan aklına ve yaradılışına uygun doğru bir din ve örnek alınabilecek gerçek bir peygamber algısına sahip olduğumuz, Allah var deyip yok gibi yaşamadığımız, Kuran’ı tek rehber ve ölçü, peygamberimiz Hz. Muhammed’i ise en güzel örnek olarak aldığımız zaman.
4. Gerçekten iyi bir Müslüman olabilmemiz için erdem sahibi olmamız gerekir. Birileri bize iyi desin ya da iyi görünelim diye değil gerçekten kalpten gelen bir istekle iyiliğe yöneldiğimiz zaman.
5. İnancımızı ya da Müslümanlığımızı birileri bize “Ne kadar Müslüman biri” desin diye gösteriş amaçlı yaşamadığımız zaman.
6. Yerdeki ekmeğe basmama hassasiyeti gösterdiğimiz kadar yalan söylememe, dedikodu yapmama, iftira atmama, ikiyüzlülük yapmama, kötülük düşünmeme, kötü söz kullanmama ve insanların arasını bozacak kötü eylem ve söylemlerden uzak durma hassasiyeti gösterdiğimiz zaman.
7. Birbirimizi anladığımız, öfke, kin ve nefret duygu ve söylemlerinden uzak durduğumuz ve bizi biz yapan ortak değerlerimizi öne çıkararak gerçek anlamda saygı ve sevgiyi öğrendiğimiz zaman.
8. Günah ve kötülüklere karşı çelik gibi bir iradeye sahip olduğumuz, bahaneler üretmediğimiz ve birtakım mazeretlerin arkasına saklanmadığımız zaman.
9. Sosyal adaleti, yardımlaşmayı ve paylaşmayı çoğaltıp sorumluluk bilincine sahip duyarlı insanlar olduğumuz zaman.
10. Okuyup öğrendiğimiz, düşünüp araştırdığımız, bilim, sanat ve teknoloji üreterek insanlığa artı değer kattığımız yani eğitim ve öğretime olabilecek en kaliteli şekilde değer verdiğimiz zaman,
11. Alanında en iyi bilim insanlarını, en iyi akademisyenleri, yetenekli, dürüst ve ilkeli en iyi devlet adamlarını, en çalışkan sivil toplum kuruluşlarını yetiştirdikleri zaman. En donanımlı araştırmacı, yazar ve gazetecileri, en kaliteli sanatçıları, en iyi sporcuları, en güvenilir üreticileri, en ölçülü tüketicileri, en iyi esnafı ve her şeyden önemlisi en iyi aile ve en iyi bireylerinin yetiştirilmelerine destek oldukları zaman. Kısacası insana ve insani değerlere yatırım yaptığımız zaman.
12. Adaletten, haktan ve hukuktan şaşmadığımız, adam kayırmadığımız, yalandan, hileden ve her türlü kötülükten uzak durduğumuz zaman.
13. Vaktimizi olabilecek en iyi şekilde değerlendirdiğimiz, hem kendimizi hem de çevremizi doğru şekilde bilgilendirdiğimiz, insanlığın faydasına olan sosyal sorumlulukların önemli bir parçası olduğumuz zaman.
14. İnsana, canlıya ve çevreye duyarlı olduğumuz, sokak hayvanlarını gözettiğimiz, yere çöp atmadığımız, yerlere tükürmediğimiz, denizleri kirletmediğimiz, yeşil alanları katlederek beton binalar dikmediğimiz zaman,
15. Estetik değerlerimizi yitirmediğimiz, yaşadığımız alanın doğal dokusunu bozmadığımız, daha fazla kazanmak uğruna yaşanılması güç yerler yaratmadığımız zaman.”
Evet, Dinimizde şu adam İnançlı bir Müslüman değil demek günahtır. Temsil misal bir insan dini yol gösterici, mukaddes kitap olarak İncil okuyorsa, muntazaman kiliselerdeki Pazar ayinlerine gidiyor ve dini sorunlarını tartışmak üzere kilisenin papazını ziyaret ediyorsa, o insana İnançlı değil, Müslüman değil demek neden günah olsun ki? Evet, bunları yapmıyorlar, İbadet için camiye gidiyorlar. Bazıları hacca gidiyor, Dinle ilgili her konunun içindeler. Ama dinimizce yapılması yasaklanan diğer her şeyi de yapıyorlar. Evet; bu türe Müslüman değiller sözünü söylemek şayet günah ise ben ona razıyım.
Peki; bu insanlar neler yaptı / yapıyor? Neden onların benim dinimde olmalarını kabullenemiyorum. Hepsini tekrar anlatmaya gerek yok. Çalışanlar, şirketten kovulmuş olanlar bunu ben den kat be kat iyi biliyorlar. Onların az yemediler ki haklarını. Olanı biteni düşünün. Haksız mıyım? Yukarıdaki maddelerde kırmızı renk ile belirginleşmiş hususlara dikkat edin. Bu beyefendilerin davranışları ile eşleştirmeğe çalışın. Hadi ben yanlış düşünüyorum. Sizce bu muhteremler inançlı bir insan olabilirler mi?
Yorumlar Tüm Yorumlar (37)