12 Ağustos 2024, Pazartesi
Bilal YILDIZ
Bilal YILDIZ [email protected]
  • THY de BİNLERCE PERSONEL istihdam edilmektedir. ThY nın çekirdek görevi uçuştur uçuş ekseni çerçevesinde uçak alımı esasına dayalı yatırımları senelerin tecrübesine sahip THY dışında hiç bir şirket yapamaz. uçak KANUNEN GAYRİMENKUL STATÜSÜNDEDİR. gayri menkul demekle arsa bina vb gibi varlıklar anlaşılmamalı. bu kurulan şirketler THY nı ilelebet bağlamak içindir. diğer noktayı d belirtmek iteimki seçim öncesi bol maaş artışı ile seçimi kazanma politikası bu politika tutmayınca yeni strateji olarak yan şirketler kurarak istihdam oluşturma çabası. bu arada ya başkan bittik geçinemiyoruz zam zam veya kadroya geçelim diye feveran eden kimsenin yorum yapmaması.
  • Bugün sosyal medyada gördüm bir prof asgari ücretin 2,5 katı maaş alıyormuş. THY’de ise Gn Md 1,8 milyon, yardımcıları 1,6 milyon, başkan 900, müdür 455 bin TL alıyormuş.Asgari ücretin kaç katı siz hesaplayın artık.Bu yetmezmiş gibi yeni şirketler yeni huzur hakları.
  • Bilal Bey , sizden başka bu konuları ortaya çıkaran yok. Bu haberi anlayan anladı . Şurasi çok güzel ki kayıt altına alınmış oldu.
  • Durup dururken bu GYO işi nereden çıktı? sorusunun cevabı basit. Rant.
  • THY bu şirketleri neden kurduğu konusunda hissedarlara daha detaylı açıklama yapmak zorundadır
  • Yeni şirketin ödenmiş kayıtlı sermayesi 2,5 milyar TL. THY’nin sermayesi ise 1,380 milyar TL imiş. Yani ufacık şirketin sermayesi, THY nin kayıtlı sermayesinin neredeyse iki katı imiş. Bu durumda birilerinin THY sermayesinin neden bu kadar düşük kaldığını açıklaması gerekmiyor mu?
  • 2 hafta yazmayınca ne oluyor dedik.ama THY’nin efsane müfettişi geri döndü.Güncel ve güzel bir konuya değinmişsiniz.Tebrikler.
  • Yeni kurulan şirketin bir başkan ve iki yönetim kurulu üyesi olduğuna göre bu kişiler buradan da huzur hakkı alacak. Kimler olduğunu yazmışsınız zaten. Daha önceden başka iştiraklerden aldıkları 3-5 huzur haklarına ilave bir tane daha huzur hakkı. Bu arada astronomik maaşlara da devam. Bu THY yöneticileri ne kadar şanslı böyle. Bu maaşlarda/huzur haklarında bir sınır yok mu? Sonuçta bu şirketin yarısı devletin.

THY GYO

Önceki hafta THY’nin yüzde yüz hissesine sahip olduğu yeni bir şirketin daha, 24.07.2024 tarihli Ticari Sicil Gazetesinde tescil edildiğini okuduk, öğrendik. Ödenmiş kayıtlı sermayesi 2,5 milyar TL. THY’nin 1.380.000.000 TL lik sermayesinin neredeyse iki katı. Üç yönetim kurulu üyesi var. Başkan koltuğunda Ahmet Bolat, İki Yönetim Kurulu Üyeliğinden birini Genel Müdür Bilal Ekşi’ye, diğerini de Hukuk ve Uyum Başkanı Berkant Kolcu ’ya vermişler. Şaşırdık mı? Hayır.

Adı THY Gayrimenkul Yatırım Hizmetleri Anonim Şirketi. Yıllarca sivil havacılık alanında profesyonel olarak çalıştım. Sonrasında Bilirkişilik yaptım ve bir süredir amatör olarak yazılar yazıyorum. Grup şemsiyesi altında gayrimenkul yatırım işi yapan başka bir havayolu şirketi duymadım. Görmedim. Bilen varsa, söylesin.

Bu şirketin kuruluşu dikkat çekmiş olacak ki; THY’nin yüzde 49 hissesi Varlık Fonunda olduğu için CHP Sivas Milletvekili Ulaş Karasu, TBMM ne soru önergesi sunmuş. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz tarafından cevaplanmak üzere. Mutat olduğu üzere “Ulaştırma Bakanlığı’na sorun” ya da “THY özel şirkettir, kendi açıklamasını kendisi yapar” cevaplarından biri verilecektir. Diye düşünüyorum.

Bu yüzden, hemen THY’nin ilgili KAP açıklamasına baktım. Ticari Sicil Gazetesinde 22 maddede 1,5 sayfa yazılan amaç ve konunun, aynı gün yapılan KAP açıklamasında, “Ortaklığımızın çeşitli yatırım projelerinin bir iştirak şirket üzerinden yönetilmesi” cümlesiyle özetlenmiş olduğunu gördüm.

Gayrimenkul yatırım şirketlerinin amacının, getiri potansiyeli yüksek gayrimenkullere ve gayrimenkul projelerine yatırım yapmak, portföylerindeki gayrimenkullerden kira geliri ve gayrimenkul alım satım kazancı elde etmek olduğunu biliyoruz

Bu nedenle, THY’nin asli görevleri olan pazarlama-satış ve uçak alım-bakım dışında hangi yatırım projesi var? diye düşününce, ilk olarak, Kanal İstanbul güzergahında ve İstanbul Havalimanı yakınında bulunan, konut projesi geldi aklıma.

Emlak Konut GYO ve THY iş birliğiyle, Arnavutköy’de devam eden konut projesi bu yeni şirketin faaliyet alanına girecektir, muhtemelen. Sayın vekil de tam olarak bunu sormuş soru önergesinde. “Önergenin yanıtlandığı tarih itibariyle, bu sektörlerde herhangi bir yatırımda bulunulmuş mudur? Bulunulmuş ise mahiyetleri nelerdir?” Diye de eklemiş.

İkinci olarak, İBB' den 2009 yılında YİD modeliyle 25 yıl süreyle kiralanan ve sonradan süresi 31 yıla uzatılan ama 15 yıldır bir türlü işletmeye açılamayan Hatice Sultan ve Fehime Sultan yalıları geliyor akla. Doğal olarak önergede bu gecikmenin sebebinin yanı sıra projenin bu şirkete devredilip devredilmeyeceği sorulmuş.

Aslında önergede bu 2 somut örnek dışında oldukça ilginç ihtimallere işaret eden detaylı sorular var. Bu yeni şirketin faaliyeti kapsamında değerlendireceği başka gayri menkulünün olup olmadığı; şirketin gerek kendi mülkiyetinde bulunan gerek üçüncü kişiler mülkiyetinde bulunan gayrimenkuller üzerinde herhangi bir konut, iş yeri, sosyal tesis ve başkaca proje gerçekleştirip gerçekleştirmediği; Üçüncü kişilere bu amaçla herhangi bir sözleşme akdedip etmediği; herhangi bir yerli ve yabancı şahıs, şirket veya bankadan kredi kullanıp kullanmadığı gibi.

Ana faaliyet konusu sivil havacılık, yolcu, kargo ve posta taşımacılığı olan bir şirketin yüzde yüz hissesine sahip olduğu alt şirketinin faaliyet amacı ve konusu kapsamında, turizm, enerji ve elektrik, petrol vb. faaliyetlerinde bulunabileceği yazılınca, bu soruların akla gelmesi gayet doğal tabi.

Diğer yandan, durup dururken bu GYO işi nereden çıktı? Sorusunu sormak da mümkün. İhtimaller bir yana, yukarıda sayılan 2 somut proje ve THY’nin ana faaliyetleri kapsamında yaptığı kiralamalar, zaten yıllardır var olan işler. Neden şimdi sorusunu bu işlerden anlayan bir arkadaşıma sordum. Daha doğrusu danıştım.

Kendisi bana, GYO larla ilgi yeni düzenleme yapıldığını söyledi. Bazı vergi istisnaları ve kolaylıklarından bahsetti. Kurumlar Vergisi istisnası gibi. Keza GYO şirketlerine ait gayrimenkullerde, yıllık amortisman ayırma zorunluluğu sadece yüzde ikiymiş. Ayrıca, GYO projeleri için fon, yani para toplama imkanları varmış. Mesela şirketin hisselerinin en az yüzde 25 inin borsada satılması gibi.

THY birkaç yıldır bir hesaplamaya göre (UFRS) milyarlarca dolarlık kar açıkladığı halde, Tek Düzen Muhasebe Raporlama (VUK: Vergi Usul Kanununa göre) sistemine göre de zarar açıklıyor ve bu yüzden kurumlar vergisi ödemiyor. Kurulan bu yeni şirket kurumlar vergisinden kanunen muaf olacak, yani vergi ödemeyecek. Diğer kolaylıklar da oldukça önemli avantajlar sağlayacak şirkete. Ayrıca, gireceği herhangi bir gayri menkul projesinde, THY isminin ağırlığı yadsınamaz bir gerçek.

Açıklanan finansal, mali kolaylık ve istisnalardan faydalanılmasını eleştiri konusu yaptığımı düşünmenizi istemem. Ancak, TBMM ye sunulan soru önergesinde dile getirilen endişeler de yabana atılacak gibi değil. Çünkü, bir uluslararası sivil havacılık şirketinin, gayrimenkul işine ya da herhangi bir ana faaliyet konusu dışındaki işe değil, kendi işine yoğunlaşması beklenir. Eşyanın tabiatı gereği.

Diğer yandan, meclise sunulan soru önergesinde bazı endişe ve tereddütlerin dile getirilmesinin. başka bir sebebi daha var. Başta hissedar olmak üzere vatandaşı doğru ve yeterli bir şekilde bilgilendirme noktasında yıllardır görülen eksiklik, hatta umursamazlık. Bu nedenle, soruların muhatapları daha şeffaf ve sorumlu bir yönetim anlayışını ortaya koyarak, kamuoyu nezdinde oluşan tereddüt ve endişeleri gidermek için, detaylı ve net açıklamalar yapmalıdır.

Halkın ve kamunun şirketi olan THY’nin başarısının sürekli ve istikralı olması istendiği için soruluyor bu sorular. Umarım sayın Cevdet Yılmaz bu defa, iktidarın önceki soru önergelerine verilen cevaplarda görülen “Bizi ilgilendirmiyor. Ulaştırma Bakanlığına sorun.” ya da “THY özel şirkettir. Açıklamasını kendisi yapar” tavrından farklı bir tavır ortaya koyar ve soruları açık ve net bir şekilde cevaplar.

THY GYO

Yorumlar Tüm Yorumlar (15)

Ela ~ 1 ay önce
THY de BİNLERCE PERSONEL istihdam edilmektedir. ThY nın çekirdek görevi uçuştur uçuş ekseni çerçevesinde uçak alımı esasına dayalı yatırımları senelerin tecrübesine sahip THY dışında hiç bir şirket yapamaz. uçak KANUNEN GAYRİMENKUL STATÜSÜNDEDİR. gayri menkul demekle arsa bina vb gibi varlıklar anlaşılmamalı. bu kurulan şirketler THY nı ilelebet bağlamak içindir. diğer noktayı d belirtmek iteimki seçim öncesi bol maaş artışı ile seçimi kazanma politikası bu politika tutmayınca yeni strateji olarak yan şirketler kurarak istihdam oluşturma çabası. bu arada ya başkan bittik geçinemiyoruz zam zam veya kadroya geçelim diye feveran eden kimsenin yorum yapmaması.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Thy astronomik ücretleri huzur hakları ~ 1 ay önce
Bugün sosyal medyada gördüm bir prof asgari ücretin 2,5 katı maaş alıyormuş. THY’de ise Gn Md 1,8 milyon, yardımcıları 1,6 milyon, başkan 900, müdür 455 bin TL alıyormuş.Asgari ücretin kaç katı siz hesaplayın artık.Bu yetmezmiş gibi yeni şirketler yeni huzur hakları.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Davud ~ 1 ay önce
Bilal Bey , sizden başka bu konuları ortaya çıkaran yok. Bu haberi anlayan anladı . Şurasi çok güzel ki kayıt altına alınmış oldu.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Rant ~ 1 ay önce
Durup dururken bu GYO işi nereden çıktı? sorusunun cevabı basit. Rant.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Detay ~ 1 ay önce
THY bu şirketleri neden kurduğu konusunda hissedarlara daha detaylı açıklama yapmak zorundadır

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Çok enteresan! ~ 1 ay önce
Yeni şirketin ödenmiş kayıtlı sermayesi 2,5 milyar TL. THY’nin sermayesi ise 1,380 milyar TL imiş. Yani ufacık şirketin sermayesi, THY nin kayıtlı sermayesinin neredeyse iki katı imiş. Bu durumda birilerinin THY sermayesinin neden bu kadar düşük kaldığını açıklaması gerekmiyor mu?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
THY DÜNYALIĞINI YAPMIŞ; HOBİ OLARAK UÇACAKMIŞ ~ 1 ay önce
Öyle bir iştirak ki, ödenmiş kayıtlı sermayesi ana şirketin iki katı... Thy bundan sonra sanki bol bol gayrimenkul işi yapacak da ara ara hobi olarak uçacak gibi. Üç liyakat sahibi, gayrimenkul alanında otorite de Şirketin başında, içimize su serptiler. Muhakkak kamu kaynakları en verimli şekilde kullanılacaktır.
Bu da çok enterasan ~ 1 ay önce
THY Temmuz ayında da %100 iştiraki olan “THY Yatırım Yönetim A.Ş." adında yeni bir şirket kurmuştu. Bu Şirketin sermayesi de 2 milyar 500 milyon lira olarak belirtilmiş. https://www.odatv.com/amp/ekonomi/thyden-yeni-sirket-kapa-bildirildi-120051784
Bu da çok enteresan ~ 1 ay önce
THY Temmuz ayında da %100 iştiraki olan “THY Yatırım Yönetim A.Ş." adında yeni bir şirket kurmuştu. Bu Şirketin sermayesi de 2 milyar 500 milyon lira olarak belirtilmiş. https://www.odatv.com/amp/ekonomi/thyden-yeni-sirket-kapa-bildirildi-120051784
özgür ~ 1 ay önce
Yandaşların istihdam üssü haline getirilen THY, 2,5 milyar TL gibi dev bir bütçe ile şirket kuruyor. Hangi sektörlere yatırım yapılacak? Enerji, gayrimenkul, gıda mı? Buralarda kimler istihdam edilecek? Hazır şirketler mi satın alınacak? Neye göre bu planlamalar yapıldı? Yoksa sermaye piyasalarına yönelik adımlar mı atılacak? Kısacık KAP açıklaması ile geçiştirilemeyecek bir konu. Bizim de kulağımıza gelen bazı duyumlar var. Özellikle AJet ile ilgili… THY yönetimi çıkıp ayrıntılı açıklama yapmak zorundadır.
Rant rant rant... ~ 1 ay önce
Kokusunu tadini aldilar gördüler ki cok para var kar var emlak işinde,şimdi de kılıfına uyduruyorlar
Bu da çok enterasan’a ~ 1 ay önce
Yatırım şirketi? Gerçekten de enteresan.
Efsane döndü ~ 1 ay önce
2 hafta yazmayınca ne oluyor dedik.ama THY’nin efsane müfettişi geri döndü.Güncel ve güzel bir konuya değinmişsiniz.Tebrikler.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Bir huzur hakkı daha mı? ~ 1 ay önce
Yeni kurulan şirketin bir başkan ve iki yönetim kurulu üyesi olduğuna göre bu kişiler buradan da huzur hakkı alacak. Kimler olduğunu yazmışsınız zaten. Daha önceden başka iştiraklerden aldıkları 3-5 huzur haklarına ilave bir tane daha huzur hakkı. Bu arada astronomik maaşlara da devam. Bu THY yöneticileri ne kadar şanslı böyle. Bu maaşlarda/huzur haklarında bir sınır yok mu? Sonuçta bu şirketin yarısı devletin.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Istilaya devam ~ 1 ay önce
Ayni çekirge istilası gibi Moğol istilasi gibi kurumlardaki yandas istilası da tam gaz devam ediyor bilim ahlak liyakat ne varsa yok etmeye devam

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000