THY’deki örmek ne işe yarıyor kimse çözemedi ama yine de sorayım. PEGASUS’ da Etik Kurulu var mı? Bilmiyordum. Varmış. Sual: Bu kurul acaba neye yarıyor?
11.7.2021 günü Kamu Görevlileri Etik Kurulu’na atamalar yapıldı başlıklı bir haber okudum gazetenin birinde. Kamu Görevlileri Etik Kurulu’na atamalar yapılmış. Kurulun kuruluş amacı, kamu görevlilerinin uymaları gereken saydamlık, tarafsızlık, dürüstlük, hesap verebilirlik, kamu yararını gözetme gibi etik davranış ilkeleri belirlemek ve uygulamayı gözetmek olarak belirtiliyordu haberde. Bu bana ne mi çağrıştırdı? Türk Hava Yolları Etik Kurulunun kuruluşunu tabii ki. Amaçlar birbirinin benzeri. 2012 yılıydı. Şirketin YK Başkanı Hamdi Topçu Bey, Genel Müdürü ise Temel Kotil’di. İcraatlarının hiç birine etik kurulunun şu veya bu şekilde müdahale etmemesi bu ikilinin etik açısından ne denli düzgün hareket ettiklerinin bir göstergesi sayılmalı. Herhalde ( ? ? )
Evet; yönetim değişti ve gittiler.. Giden yönetimin devamıyız diyen bir zihniyet iş başı yaptı. Etik kurulunun çalışması açısından değişen bir şey oldu mu? Yaşananları sıralamaya gerek var mı? Zannederim ki yok. Kimi kabul eder, kimi etmez ama bu yaşanmışları çalışanların hepsi bilir.
BU KONUDAKİ YAZILARIMDA NEDEN THY VE PGS BERABER BAŞLIK OLUYOR?
Nedeni çok basit. THY ‘ de Sendika seçimlerinde Yönetim şu anda Hava İş’ de başta olan Sendikayı destekledi. Desteklemekten de öte Sendika seçimlerini kazanması için çalışanları işten çıkartma ile tehdit etmek dâhil her türlü mobbing’ i uyguladı. Pegasus ta ise işveren çalışanların tercih ettiği sendika yerine Hava-İş’ e üye olmalarına razı göstermiş görünümde. Hatta bir iki arkadaşımız bunu sağlamak için ve PGS’ de sendika tercihinin istekleri yönde şekillenmesi için çalışanlara mobbing uygulandığını söylüyor. İnsan Kaynakları çalışanlarının ise bunu bir şekilde ortaya koydukları malum. İçinde bulunulan dönemde bu tür sözlerin Bay Nane’nin onayı alınmadan söylenemeyeceği malum. “Başka sendika bulamadılar mı? Sözleri daha net bir şekilde ortaya bunu koyuyor. Bunun Hava İş açısından ne anlama geldiğini anlamak zor değil. Evet, işverenin bir sendikayı tercih etmesinin anlamı ne? Pegasus ağabeyinin, Türk Hava Yolarının yolunda yürüyor. Yol bozuk, iyi değil ama tabii ki karar onların. İşte bu nedenle başlıklarda her iki şirketi ismini birlikte kullanıyorum. Aslında bu açıdan birbirlerinden farkları yok. Pegasus’ un saygın yöneticileri Türk Hava Yollarının kilerle aynı şekilde anılmak ve hatırlanmak istiyorlarsa, çalışanların şirkete aidiyet duygusunu iyiden iyiye kaybetmelerini onlar için fark etmeyecekse böyle devam etmeleri gerek. Yola devam. Türk Hava Yolları halen yok birbirimizden bir farkımız ama biz Osmanlı Bankasıyız reklamında söylenildiği gibi görüyor kendisini. .
PEGASUS YÖNETİCİLERİ İNSANI İNSAN YAPAN HASLETLERDEN YOKSUNLAR GİBİ.
Pegasus’ ta tepe yönetim personeline bir teşekkür mektubu yollar. Bu mektupta “ Seni her aradığımızda sen telefonun ucundasın. Desteğini, Sevgini, gücünü, cesaretini, özverini, samimiyetini ve fedakârlığını hep yanımızda hissettik. İyi ki varsın.” Diyor. . Diğer bir mektupta “ Yaşadığımız süreçte, birlikteliğimizin gücüne olan katkın, olağanüstü insani çaban, vermiş olduğun gönülden desteğin için sana ve fedakârlığını esirgemeyen ailene şahsım ve şirketimiz adına en içten teşekkürlerimi borç bilirim “ diye seslenir. Bu mektupların tarihi 18.09.2020. Yanı 01 AUG 2021 tarihi itibarı ile bundan tamına tam 09 ay 14 gün önce yazılmış. İşe girişinden itibaren hiç disiplin cezası almamış bir çalışana yazılan seslenişler bu. Bir başka örnek daha var. “ Pegasus ta 5 yılınızı doldurdunuz. Sizin katkılarınız ile daha da güçlendik. Emekleriniz için teşekkür ederiz. Sevgi ve saygılarımızla” Bu personel de verimsizlik nedeni ile işten atıldı.
Aynı durumda başkaları da var. Geçen süreç içinde onlarda kötü performansı ile ilgili olarak uyarılmamış vb. Haklarında disiplin kovuşturması yapılmamış ve de disiplin cezası almamış. Ama bir tanesi var ki atılmayı hak etmiş (?) Bu kadar sene boyunca bir uyarı cezası almış( ?) Nedeni çok yüz kızartıcı ( ? ) O gün işe geç ve sakallı gelmiş. Kargalar bir cenahı ile güler buna.
Tüm dünyada geçerli olan ve ortak kabul edilen etik değerler aşağıdaki şekilde sıralanıyor. Bakalım Pegasus’ un tarzı etiğin hangi değerlerine ters düşüyor.
Dürüst olmak ve doğrudan ayrılmamak, Güvenilir olmak, Adil olmak, Sadakate önem vermek, vatandaşlık bilinci ve sorumluluğuna sahip olmak, yalan söylememek, başkasının hakkına göz dikmemek, etraftaki kişilere yardım etmek, saygılı olmak ve kişisel sınırları bilmek, acıyı ve zor durumları paylaşmak, anlayışlı olmak, karşıdaki kişinin mağduriyetinden faydalanmamak. Evet; bu tabloya göre görünüm o ki, Pegasus’ ta bu yaptırıma karar verenler dürüst değiller, doğrudan ayrılıyorlar, güvenilir değiller, sadakate önem vermiyorlar ve de maalesef yalan da söylüyorlar Anlayışlı olup olmadıklarını okurların takdirine bırakıyorum. Başka bir deyişle bu işlemi yapan, yapılmasına alet olan zevat belirtilen insani değerlerden, insanı insan yapan bu hasletlerden yoksunlar.
Acaba, bu hususları Pegasus’ ta ki iş etiği Kurulları fark eder mi? Fark ederse de bir şey yapabilirler mi? Hayır, hayır ve de hayır. Disiplin Kurulu üyelerinin, etik kurulu üyelerinin hiçbir merciden emir almadan değerlendirme yapmaları ve karar vermeleri gerekir.( Bu arada bizi bu duruma düşürmeyen THY’ deki eski yöneticilerimi saygı ile anıyorum.) Oysaki bunlar, Pegasus’ da ki kurul üyeleri emir kulu. Yaptığınız yanlıştır, hele bir durun demek zor iş. Ne yapsın garibanlar? İşlerinden mi olsunlar? Bu insanların atışmalarına sırtını dönüp sessiz kalmak, farkında olmamak daha iyi değil mi?
Bu konuda bir arkadaşımızdan aldığım not aşağıda. Aynen yayınlıyorum. Realist ve doğru bir yaklaşım.” çetin bey. PGS yöneticileri bizlerin üzerinden mevcut sendikalı personele mektup gönderdi bu devirde işsizlik diz boyu ve de işsiz kalmayı göze almak zor. Allah karar verme durumunda olanlara kolaylık versin. Bizlere gelince yapabileceğimiz fazla bir şey yok. Mücadeleye devam etmek dışında. Konu mahkemeye intikal edince kazanacağımızdan şüphe yok. Ama inanıyorum ki bu yöneticiler mahkemenin işe iade kararını uygulamayacaklardır. Eğer mahkeme sendikaya üye olduğumuz için atıldığımız yönünde karar verirse mevzuatın öngördüğü meblağı ödeyerek konuyu noktalayacaklardır. Para mı, iş mi sualinin cevabını siz yazınızda vermişsiniz. Bundan sonrasını düşünemiyorum.” Durum bu merkezde. Allah hepimize yardım etsin. Size desteğiniz için teşekkür ediyoruz” Burada en çarpıcı cümle “ Bundan sonrasını düşünemiyorum” Nasıl düşünsünler ki.
ETİK KURULLARI YETMEDİ ŞİMDİ DE MOBBİNG KURULLARININ OLUŞTURULMASI İSTENİYOR?
Evet; İşverenimiz veya tepe temsilcileri ile onlara bağlı çalışan orta seviyedeki yöneticileri çalışanlara hiç bir şekilde mobbing uygulamazlar. Bu görülmüş bir şey değil. Memur İşverenleri Sendikasının toplu sözleşme öncesinde açıkladıkları talepleri arasında Mobbing Kurullarının ihdası da yer alıyor. Mobbing bu haberde nasıl tarif ediliyor. “ Çalışanların birbirlerini rahatsız ve huzursuz edici davranışları ile taciz etmeleri, birbirlerine kötü davranmaları kısaca kişiler arası psikolojik şiddet uygulamaları anlamına geliyor” Bu tarif okunduğu gibi anlaşılırsa işverenlerimiz Mobbing Kurullarının Kuruluşunu hemen destekleyeceklerdir.
Evet, bu noktada iki şey hatırlatmak isterim. Çalışanlar kelimesi Genel Müdürden en alt seviyedeki çalışana kadar herkesi kapsar. Ve de bu güne kadar tepelerin veya yöneticilerin trolleri dışında personelin birbirine mobbing uyguladığına fazla rastlanmadı. Şirketlerde çalışanlara mobbing uygulayanlar yöneticiler oluyor bu durumda. Dolayısı ile Mobbing Kurulları da aynen Etik Kurulları gibi sisteme ve çalışanlara büyük fayda sağlayacaktır. ( ? ? ? ) İsterseniz inanın. Örneğin Mobbing Kurulu 5 kişiden oluşsun. 2 Sendika temsilcisi ve 3 işveren temsilcisi. Tüm kararlar 3’ e 2 işverenin istediği yönde alınır. Saygıdeğer yöneticilerimiz şekil şartını yerine getirmek için Mobbing Kurullarının ihdasını mutlak destekleyeceklerdir.
ÖNEMLİ: MOBBİNG’ DE MARUZ KALAN KİŞİ NE YAPMALI?
Aşağıdaki anlatımda Mobbing şu şekilde tarif ediliyor. Mobbing; mevcut gücün ya da pozisyonun kötüye kullanılarak; sistematik olarak psikolojik şiddet, baskı, kuşatma, taciz, aşağılama, tehdit gibi şekillerde tecelli eden duygusal bir saldırı olarak nitelendirilebilir. Kişinin saygısız ve zararlı bir davranışın hedefi olmasıyla başlayıp; işverenin ima ve alay ile karşısındakinin toplumsal itibarını düşürmeyi de içeren saldırgan bir ortam yaratarak onu işten çıkmaya zorlamasıdır. Yaş, cinsiyet, ırk ayrımı olmaksızın kişiyi iş yaşamından dışlamak amacı ile kasıtlı olarak yapılır.
https://www.indyturk.com/node/210681/t%C3%BCrkiyeden-sesler/%C3%A7al%C4%B1%C5%9Fma-hayat%C4%B1nda-mobbinge-maruz-kalan-ki%C5%9Fi-ne-yapmal%C4%B1-hangi-mercilere
Mobbing’ e maruz kalan kişilerin konuyu hukuki platforma taşıyabilmeleri için bu link kapsamındaki bilgilere sahip olması gerekir. Eğer bu konudan şikâyetçi iseniz okumanızı öneriyorum. Daha bilinçli hareket etmenize imkân sağlayacaktır.
Yorumlar Tüm Yorumlar (66)