25 Nisan 2022, Pazartesi
Çetin ÖZBEY
Çetin ÖZBEY [email protected]
  • Finans yılmaz apartman yiyor.
  • ÖNCE İNSAN KAYNAKLARI PAS ATIYOR MÜDÜRE GENÇ YAŞTA EMEKLİLİĞİ DOLDU NASILSA ENGELLİNİN SONRA MÜDÜR OHH BE KURTULLDUK DİYOR ATIN GİTSİN SİZEDE BU HASTALIKLARIN GELMİYECEĞİNDEN BU ENGELLİLERE YAPTIKLARINIZIN BEDELİNİ ÖDEMİYECEĞİNİZDEN EMİNMİSİNİZ KORKMUYORSUNUZ ALLAH TAN DEVAM EDİN ZATEN BİZ FAZLALIĞIZ UYANIĞIZ İSTEYEREK ÇALIŞMIYORUZ ENGELLİLERİ KORUYAN SEVENDE VAHH ENGELLİ ATILMIŞ VİCDANSIZLAR DİYENDE TEPKİDE ÇOK YOK AMA ALLAH VAR
  • All these writers do is gossiping nothing else . They LOVE GOSSİPing .
  • çetin abi bu gömleği yanlış ilikleyen ilker bey değil mi? zaten onun gömleği. hatırlıyorum.
  • bu konularımızı gündemde tutma gayretiniz için teşekkürler
  • This is a pencil This is a book Unfortuntaly they wouldnt understand your headline.
  • yazıya iyi yerden başlamış ve THY' ye bağlamışsınız. Okumak zevk verdi. Ancak dikkatimi çeken bir şey var. Neden bu kadar yuvarlak yazıyorsunuz. thy bölümünü çok üstü kapalı geçmişsiniz. Bana göre korkmanız anlamsız. Çok belli ediyorsunuz.
  • Neden türkçe değil. Bakalım ing biliyormuyuz
  • GÜNAYDINLAR. EVET, O RESİM ANLAYANA ÇOK ŞEY ANLATIYOR.GÜVEN KONUSUNDA SON DERECE HAKLISINIZ. YENİ BAŞKAN YIPRANMIŞ, LİME LİME OLMUŞ BİR SİSTEMİN BAŞINA GELDİ. NEREDEN VE NASIL BAŞLAYACAĞI KENDİ TERCİHLERİ. BU KONUNUN UNVANLA İLGİSİ YOKTUR ZANNEDERİM. REALİTEYİ GÖRMEYE GÖRMÜŞLERDİR AMA MALUM BAĞLILIKLARI VAR. VE DE ONU AŞMAK ZOR. ŞİRKET İÇİN HAYIRLISI DİYELİM. ÇALIŞANLAR İÇİN DE TABİİ Kİ.ARARSANIZ SEVİNİRİM. TANIŞMIŞ VEYA BELKİ DE BİRBİRİMİZİ HATIRLAMIŞ OLURUZ.SAYGI BENDEN.
  • Çetin Bey, yazınızın başındaki ilk düğmesi yanlış iliklenmiş gömlek resmini görünce size yazmak istedim. O resim başlı başına bir yazı. Hem de uzun ve çok şey anlatan bir yazı. Ben aycı döneminde iş akdi feshedilen eski bir orta kademe yöneticiyim. Yazılarınızı takip ediyorum. İçerideki üç beş arkadaşımdan da olanı, biteni öğreniyorum. Yazdıklarınızda ele aldığınız konular doğru. Seneler sonra halen şirkete bağlı olduğunuz çok kolay anlaşılıyor. Halen içeride olan bir iki arkadaşımla görüşüyorum. Eski dönemde üst yönetime çalışanların güveni maalesef sıfırlanmıştı. İlker Aycı gitti. Gelen şirketin içinden ama herkesin tanıdığı bir yönetici değil. Yukarıdakilerin sizin yazılarınızı okuduklarını zannetmiyorum. Belki ilgili ünite onlara özet vb notlar gönderiyordur ama? Yeni Başkan öncelikle personelin yitirdiği bu güveni tekrar kazanmayı denemeliydi. Bu daha sonra atacağı adımların daha kolay benimsenip kabullenilmesini sağlardı. Sarılırdı insanlar kendisine. Hatta İlker Aycının talimatından çıkmayıp çalışanları tarumar eden ve halen yerlerini muhafaza eden yöneticilerinizin bile artık eskisi gibi davranamayacağını düşünürlerdi. Ama öyle yapmadı. Hem Prof. hem Dr. Unvanını taşıyan bir kişinin bu realiteyi görmemiş olması şaşırtıcı. Bir yorumcuya telefonunuzu vermiştiniz cevabınızda. Ben de kaydetmiştim. Sizi arayacağım. Sağlıkla kalın. Saygılarımla.

Turkish Airlines Principle & The Peter Principle & Dilbert Principle



Nereden aklıma geldiyse, bana okurlar tarafından gönderilen bir iki konuyu incelerken aklıma çok eskiden okuduğum Peter’in ilkesi geldi. Her halde mail paylaşımlarında adı geçen bazı yöneticilerin tutumları bende bu çağrışımı yaptı. Hatırlamak için Peter’in ilkelerini yeniden okuma başladım.

PETER PRENSİBİNİN ÖZETİ:

Ron Coleman’ın çok kısa anlatımı ile Peter İlkesi  “insanların becerisizlik düzeyine gelene kadar terfi ettirildiklerini”  öne sürüyordu. Başka bir anlatımda ise ancak belli bir mevkiden sonra, kişinin yeteneklerinin sisteme karşı yetersiz kalmaya başladığını anlatarak söze başlıyor.

Çalışan her birey, başarısız olduğu son noktaya kadar yukarı çıkabilir. Bu prensibe göre her insanın kariyerindeki yükseliş, bir noktada kendi setlerinin sınırına dayanacaktır. Başka bir deyişle yükselen kişi eninde sonunda kendi yetenek sınırlarının ötesinde bir pozisyonda çalışmaya başlayacak ve o noktadan itibaren artık yeterlilik gösteremeyecektir. Prensibe göre çalışanlar ulaştıkları bu son noktada kalır, yetersizliklerinden ötürü daha üst bir pozisyon elde edemezler. Prensibin öngörüsü hiyerarşideki tüm kademelerin bir noktada başarısız yöneticiler tarafından doldurulacağıdır. Peter prensibi bu anlamda tüm hiyerarşik sistemlerdeki eksikliği başarılı bir şekilde gösterir. Terfi etmiş kişinin yetersizliği sadece yeni pozisyonun zorluğundan kaynaklanmayabilir. Basit bir ifade ile yeni pozisyon farklı bilgi, beceri ve yetkinlikler gerektiriyordur. Malum o noktaya terfi ettirilen bir çalışan hiçbir zaman eski görevine indirilemez.  Bazen kıdem de terfilerde zorlayıcı bir neden olabilir. Bazı görev değişiklikleri çoğu zaman mecburiyetten gerçekleştirilir. Özetle Peter prensibi birçok alanda gözlenebilecek bir durumu tarif eder.           

İyi ki Peter İlkesinin yaratıcıları olan Dr. Laurence, J. Peter ve Raymond Hull bu dönemde yaşamadılar. Bizim Türk Hava Yollarımızı görselerdi, prensiplerini mizahi bir anlatımla toparladıkları kitap katılımcı olmaktan çıkıp saldırgan bir mizah kitabı haline dönüşürdü.

DİLBERT PRENSİBİ

Mizahi anlatım denince akla Dilbert Prensibi geliyor.  “ En yeteneksiz çalışanlar hiçbir iş yapamayacakları kadar üst kademelere terfi ettirilmelidirler ki, üretim aşamalarında bulunup işleri berbat etmesinler.” Başka bir deyişle “‘En yeteneksiz elemanlar sistematik bir şekilde, şirkete en az zarar verecekleri yere konuşlandırılarak; yöneticiliğe terfi ettirilebilirler.

Bu sanki bize uyar gibi geldi. Bu noktadan hareket edilirse şirketin orta kademelerinde daha yukarılara çıkartılacak çok yönetici bulabilirsiniz. Bu uygulandığı takdirde çalışanlar nispeten de olsa rahatlayacaklardır.

Türk Hava Yollarında 80 civarında KAIHL mezunu kişi görev yapmakta olduğuna ilişkin bilgi yazılı basın organlarında yer almıştı. Evet,  bunların çoğu yönetici pozisyonunda istihdam ediliyor. Türk Hava Yollarının bir önceki Yönetim Kurulu Başkanının döneminde bu  işe alımlar / atamalar büyük hız kazanmış ve basına hayli konu olmuştu. Şu andaki durumu bilmiyorum. Daha iyi bir iş bulup kendiliğinden ayrılanlar varsa herhalde KAIHL mezunlarının adedinde düşme olmuştur herhalde. Her ne ise THY’nin istihdam prensiplerini anlatmaya kalksam sayfalar yetmez. Malumun tekrarı gibi bir şey yapmanın mantığı yok. Ne de olsa THY İnsan Kaynaklarının başında da aslan gibi tüm çalışanlara karşı eşit uzaklıkta durup işini yapan tarafsız (?) bir KAIHL mensubu var. Ancak nasıl oluysa, Türk Hava Yollarının Yönetim Kurulu Başkanı KAİHL’ de eğitim almamış bir Prof. Dr. İşte bu noktada sistem delinmiş. Sn. YK Başkanı bu deliği yamayıp uygulamaya devam eder mi? Bilmiyorum. Bekleyip göreceğiz.
 

 SN. YÖNETİCİLER: AĞAÇ YÜKSEK AMA YİNE DE YAPRAKLARI YERE DÜŞÜYOR.

Başarılı üst düzey yöneticilik yapmış kişilerin iç ve dış gözlemlerini, deneyimlerini yansıtan anılarla da desteklemiş kitapları, yaşam öyküleri, yapılan araştır­malar, yaşanan olaylar, kalıcı başarı için, bir liderde bu­lunması gereken nitelikleri AÇIK VE SEÇİK ortaya koyuyor. Ve bu gerçek çok uzun süredir hiç değişmedi.  Bu nitelik­leri taşımayan kişilerin, hangi koltuğu işgal ederse et­sinler, hangi sıfatları, unvanları taşırsa taşısınlar, kalıcı başarı sağlamaları­na olanak yok.. Türkiye'de 1950 sonrasında özellik­le politik liderle başta olmak üzere büyük kurumların yöneticilerinin genelde neden başarısız oldukları, son dönem örneklerinde görüldüğü gibi başarısızlığın süregelmesinin başta gelen sebebi yönetim kademelerindeki insanların bu nitelikle­rin tümünden ya da büyük bir bölümünden yoksun ol­malarıyla açıklanabilir. Bir liderde, bir üst düzey yöne­ticide bulunması gereken kişisel nitelikleri, onları ba­şarısızlığa götüren ayartıların tümünü sıralamak yazıyı çok uzatacak. ( Ö.AKGÜÇ’ ten alıntı)

Nedense yüksektekiler kendilerinin hep yukarılarda oturacaklarını zannederler. Bunun için de tıpkı ağaçlar gibi mevsimi gelince yapraklarının bir gün döküleceğini hiç düşünmezler. Yapraklarının zamanından önce erken sarararak dökülebileceğini ise hiç aklına getirmezler.  Neden bu durumdalar?  Aslına bakarsanız bu nedenlerin

çoğunu tepedekilerin gayet iyi bilmelerine rağmen uygulamaya yanaşmadıkları hususlar. Oturdukları yerde, etrafını göremeyen, konuşulanları işitemeyen özürlü insanlar gibiler

Bizdeki tepe yöneticiler genelde özsever (narsisist) olduklarından, abartılı övgülere, dalkavukluğa, ken­dilerine aşırı bağlılıklarını vesilelerle sıklıkla ifade edenlerin ayartılarına he­men kapılırlar. Yanları, çevreleri çıkarcılar, güçlerinden kısa bir süre için de olsa yararlanmaya kalkışan afe­ristler tarafından sarılır. Ve de tepedeki onları dinlemeğe başladığı zaman artık kucağa düşmüştür. Abartılı övgülerle başı dönmüş bir kişinin gerçekleri görmesi, doğru kararlar alması zordur.

Evet, ABARTILI ÖVGÜLERE KANMAK bizim saygıdeğer yöneticileri büyük bir çıkmaza sokuyor. Başarılı gözükmek isteyen alt kademe yöneticilerin, bürokratların verdiği eksik, yanlı bilgilerle saklanan olumsuzlukların çizilen pembe tablolar, düzülen öv­gülerle tepedeki üst düzey yöneticinin gerçeklerle ilgisi kesilir, yönlendirilir. Tepedeki üst düzey yönetici, gerçek­lerden kopuk bir sanal âlemde yaşamaya başlar, sağ­lıklı kararlar alamaz. Nesnel (objektif) davranamaz, gü­venilirliğini yitirir. YANLIŞ YÖNLENDİRMELERE KAPILMAK tepe yöneticilerin kendilerine verebilecekleri en büyük zararlardan biriyse de sanki bundan haberdar da değildir.

 

Mevlana'nın " Ya olduğun gibi görün, ya göründü­ğün gibi ol " sözü, öğüdü sanki bizim Tepe yöneticilerimiz için söy­lenmemiş gibidir. Söylediklerine çoğu kez kendileri de inanmazlar, sürekli olarak neyi doğru söy­lüyor, neyi çarpıtıyor, neyi saklıyor kuşkusunu doğu­rurlar. Bu durumda etrafındakilerin güvenini kaybetmeye mahkûmdurlar. Dürüst olmayan bir davranış biçimi de içtenlikli olmama, ince hesaplarla herkese mavi boncuk da­ğıtmaktır. Bir noktadan sonra bu tarzı bünye benimser. Artık DÜRÜST DAVRANMAMA / DAVRANAMAMA maalesef tepedekilerin vazgeçilmezi olmuştur.

İyi bir lider doğruluğu ödüllendirir, Ödüllendirmese bile doğru söyleyenleri en azından susturmaya, ceza­landırmaya kalkışmaz. Bizde lider, doğru söyleyeni, işi en iyi yapacak olanı değil, itaat edecek, söz dinleye­cek, yanlış da olsa

emirleri  yerine getirecek olanları yeğler, onları görevlendirir. Böylece gerçeklerden ka­çınır. Gerçekleri söylemeye kalkışanlara olumsuz tu­tum takınır, kırıcı, nobran davranır. Doğruluğu değil, dalkavukluğu, itaati ödüllendirme çalışanlar nezdinde onu iyiden iyiye çıkmaza sokar.

 İnviıcta Eğitimin  ” Yöneticiliğe giriş “ programı İngiltere’nin en başarılı yönetici semineridir.  Bu seminere

yıllar boyunca aralarında Coca Cola, Rolls Roys, ve Virgin’nin de bulunduğu çeşitli kuruluşlardan 3000 yönetici katılmıştır. Değişik alanlarda çalışan bu şirketler en kalıcı rekabetçi üstünlüklerinin yönetim kalitesi ile elde edildiğini ve bütün yöneticilerin aynı bilgi ve beceri kalitesine sahip olmalarının gerekliliğini anlamışlardı. DARISI BAŞIMIZA.

Evet, bizde ise her yönetim döneminin sonunda çalışan insanlar,  yere düşen sararmış yaprakları topluyor.  Evet, bu yöneticilerin tepede kalmak için hiçbir nedeni olmadı. Ve gittiler.

 

Turkish Airlines Principle & The Peter Principle & Dilbert Principle

Yorumlar Tüm Yorumlar (18)

THY maaşları yılmaz apartman yiyor. ~ 3 yıl önce
Finans yılmaz apartman yiyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Şef ~ 3 yıl önce
Bir varmış bir yokmuş ekip planlama başkanlığına bağlı, bir ekip iletişim müdürlüğü varmış, onun da dışardan gelme bir şefi varmış üs yönetim demişki İlker aycı zamanında ve genel müdür, gel senin kalbin kırılmasın, gel seni ekip iletişim müdürlüğüne şef yapalım, orada çalışan personel de sorularını başka şeflere sorarlar sen de orada oturursun. Bir de müdürü varmış 35° sıcaklığı severmiş, ben zaten bu işten anlamam dermiş, SORUNLAR olursa, o sorunları belediyenin kuyusuna atın dermiş, bu kulaklar duydu bunlar arkadaşlar, liyakatsızlık dizboyu kimseye zarar verme diyeti nde değilim sadece doğruları söylemek istiyorum liyakatsız mutsuzluk getirir liyakatsızlık mutsuzluk getirir. Bu bir masal mıdır hikaye midir yazar ne anlatmak istemiştir. Yorumlar sizin
tk ~ 3 yıl önce
ÖNCE İNSAN KAYNAKLARI PAS ATIYOR MÜDÜRE GENÇ YAŞTA EMEKLİLİĞİ DOLDU NASILSA ENGELLİNİN SONRA MÜDÜR OHH BE KURTULLDUK DİYOR ATIN GİTSİN SİZEDE BU HASTALIKLARIN GELMİYECEĞİNDEN BU ENGELLİLERE YAPTIKLARINIZIN BEDELİNİ ÖDEMİYECEĞİNİZDEN EMİNMİSİNİZ KORKMUYORSUNUZ ALLAH TAN DEVAM EDİN ZATEN BİZ FAZLALIĞIZ UYANIĞIZ İSTEYEREK ÇALIŞMIYORUZ ENGELLİLERİ KORUYAN SEVENDE VAHH ENGELLİ ATILMIŞ VİCDANSIZLAR DİYENDE TEPKİDE ÇOK YOK AMA ALLAH VAR

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Dear Mr Çetin, ~ 3 yıl önce
All these writers do is gossiping nothing else . They LOVE GOSSİPing .

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP DEAR MR.ÇETİN ~ 3 yıl önce
BU YAZIDA DEDİKODU OLAN NE VAR BİLMİYORUM. BU GÜNE KADAR YAZDIĞIM HİÇ BİR KONUYA BU YANLIŞ, BÖYLE BİR ŞEY OLMADI DEMEDİ.
gömlek kimin. ~ 3 yıl önce
çetin abi bu gömleği yanlış ilikleyen ilker bey değil mi? zaten onun gömleği. hatırlıyorum.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP gömlek kimin? ~ 3 yıl önce
Çetin Özbey: Büyük harfe geçemedim.- Gömlek elden ele dolaşıyor. En son İlker beydeydi. Ve de hatalı iliklemeler onun eseridir. O da devretti Bolat beye. Bay Bolat işe başlayalı dört gün sonra 3 ay olacak neredeyse. ülkeyi yönetenler bile 3 ayda neler yapacaklarına ilişkin program yapıyor. YK başkanı böyle bir program vermedi. Bu durumda yaptıklarına bakmak gerekecektir. Hayırlısı
teşekkürler ~ 3 yıl önce
bu konularımızı gündemde tutma gayretiniz için teşekkürler

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP TEŞEKKÜRLER ~ 3 yıl önce
RİCA EDERİM. BU KONU HEP GÜNDEMDE. GEÇEN HAFTA OKUDUM.
Native English speaking personel. ~ 3 yıl önce
This is a pencil This is a book Unfortuntaly they wouldnt understand your headline.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
bağlantı güzel ~ 3 yıl önce
yazıya iyi yerden başlamış ve THY' ye bağlamışsınız. Okumak zevk verdi. Ancak dikkatimi çeken bir şey var. Neden bu kadar yuvarlak yazıyorsunuz. thy bölümünü çok üstü kapalı geçmişsiniz. Bana göre korkmanız anlamsız. Çok belli ediyorsunuz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP BAĞLANTI GÜZEL ~ 3 yıl önce
DAHA AÇIK VE NET İFADELER KULLANMAYI, İNSANLARIN İSİMLERİNİ ZİKRETMEYİ SİZİN GİBİ VPN KULLANAN KORKUSUZ OKURLARA BIRAKTIM. ÇOK UĞRAŞTIM AMA BU KORKUYU ÜZERİMDEN ATAMIYORUM (?)
ingilizce başlık? ~ 3 yıl önce
Neden türkçe değil. Bakalım ing biliyormuyuz

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP İNG.BAŞLIK ~ 3 yıl önce
EĞER APRONDA YÜKLEME BOŞALTMA İŞİNDE ÇALIŞMIYORSANIZ, İNG BİLMEDEN ORADA NE ARIYORSUNUZ? MUTLAK LİSAN İMTAHANINDAN DA GEÇERLİ NOT ALMIŞSINIZDIR. SECAAT ARZ EDERKEN MERD-İ KIPTİ SİRKATİNİ SÖYLERMİŞ YA SİZİNKİ O HESAP.
CVP i. AYCI -A.BOLAT ~ 3 yıl önce
GÜNAYDINLAR. EVET, O RESİM ANLAYANA ÇOK ŞEY ANLATIYOR.GÜVEN KONUSUNDA SON DERECE HAKLISINIZ. YENİ BAŞKAN YIPRANMIŞ, LİME LİME OLMUŞ BİR SİSTEMİN BAŞINA GELDİ. NEREDEN VE NASIL BAŞLAYACAĞI KENDİ TERCİHLERİ. BU KONUNUN UNVANLA İLGİSİ YOKTUR ZANNEDERİM. REALİTEYİ GÖRMEYE GÖRMÜŞLERDİR AMA MALUM BAĞLILIKLARI VAR. VE DE ONU AŞMAK ZOR. ŞİRKET İÇİN HAYIRLISI DİYELİM. ÇALIŞANLAR İÇİN DE TABİİ Kİ.ARARSANIZ SEVİNİRİM. TANIŞMIŞ VEYA BELKİ DE BİRBİRİMİZİ HATIRLAMIŞ OLURUZ.SAYGI BENDEN.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Ord.Prof.Dr ~ 3 yıl önce
Prof.Dr. ünvanı hiçbirşey ifade etmiyor. O kurulların Anlara da ünvanları nasıl verdikleirni son 70 yıldır ilgilenenler bilir. Ama son 10yıl da liyakat hiç aranmadığı içinde ünvanların içi boştur. Önemli olan bu unvanlı kişiyi THY nin başına kim getirmiştir ve ne istiyordur. Bunu anlamadan uygulamalardan birşey beklemek hayal kırıklığı yaratabilir!
CVP ORD.PROF.DR ~ 3 yıl önce
ALINAN UNVANLARI KÜÇÜMSEMEK, BU UNVANLARIN İÇİ BOŞ DEMEK BENİM HADDİMİ AŞAR. SİZİNDE. BOLAT BEYİ THY' NİN BAŞINA KİMİN GETİRDİĞİNİ BİLMİYORMUSUNUZ?BANA GÖRE YAKLAŞIMINIZ DOĞRU DEĞİL.
i.Aycı /a.Bolat ~ 3 yıl önce
Çetin Bey, yazınızın başındaki ilk düğmesi yanlış iliklenmiş gömlek resmini görünce size yazmak istedim. O resim başlı başına bir yazı. Hem de uzun ve çok şey anlatan bir yazı. Ben aycı döneminde iş akdi feshedilen eski bir orta kademe yöneticiyim. Yazılarınızı takip ediyorum. İçerideki üç beş arkadaşımdan da olanı, biteni öğreniyorum. Yazdıklarınızda ele aldığınız konular doğru. Seneler sonra halen şirkete bağlı olduğunuz çok kolay anlaşılıyor. Halen içeride olan bir iki arkadaşımla görüşüyorum. Eski dönemde üst yönetime çalışanların güveni maalesef sıfırlanmıştı. İlker Aycı gitti. Gelen şirketin içinden ama herkesin tanıdığı bir yönetici değil. Yukarıdakilerin sizin yazılarınızı okuduklarını zannetmiyorum. Belki ilgili ünite onlara özet vb notlar gönderiyordur ama? Yeni Başkan öncelikle personelin yitirdiği bu güveni tekrar kazanmayı denemeliydi. Bu daha sonra atacağı adımların daha kolay benimsenip kabullenilmesini sağlardı. Sarılırdı insanlar kendisine. Hatta İlker Aycının talimatından çıkmayıp çalışanları tarumar eden ve halen yerlerini muhafaza eden yöneticilerinizin bile artık eskisi gibi davranamayacağını düşünürlerdi. Ama öyle yapmadı. Hem Prof. hem Dr. Unvanını taşıyan bir kişinin bu realiteyi görmemiş olması şaşırtıcı. Bir yorumcuya telefonunuzu vermiştiniz cevabınızda. Ben de kaydetmiştim. Sizi arayacağım. Sağlıkla kalın. Saygılarımla.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000