Merhaba, havacılık sektörü için uçuş konforu ve yakıt ekonomisi gibi hedefler önemli olmakla beraber tartışmasız en önemli / en öncelikli hedef , kaza/kırım yaşamadan uçuşların yapılmasıdır. İmalat safhasından günlük uçuş operasyonuna kadar geçen tüm süreçte uçuş emniyetinden taviz verilmeden diğer hedeflere de ulaşılmaya çalışılır. Örneğin uçuştan gelen bir uçağın bir sonraki uçuşa hazırlanması için gerekli çalışmalar ne kadar kısa sürede yapılırsa uçak o kadar kısa süre yerde kalır diğer bir ifade daha çok uçuş yapabilir. Uçaklar yerde iken masraf havada iken gelir demektir. Bu durumda uçuşa hazırlık süresinin kısa olması hedefi ile uçuş emniyetinin sağlanması hedefi birlikte gözetilir fakat taviz verilmesi gereken bir durum olursa uçuş emniyetinden değil hazırlık süresinden taviz verilir.
Benzer şekilde uçuş operasyon süreci içinde yer alan bütün personeller her türlü olası senaryoya karşı eğitim görür. Bütünü oluşturan parçalardan birine gösterilmesi gereken özen gösterilmiyorsa bu parça klişe tabir ile zincirin en zayıf halkası olur. Her zincir, en zayıf halkası kadar güçlüdür denir.
Bu kapsamda , uçak acil çıkış kapıları üzerinden acil tahliye konusuna biraz detaylı bakmak istiyorum. Uçak Kabin Memurlarının en önemli görevi kabin ile ilgili uçuş emniyetini temin etmektir. Kabin memurlarının, kabin içinde yangın, yolcu acil sağlık sorunları , kural dışı yolcu, ve tahliye gibi pek çok sorumluluğu vardır. Hiç ikram olmayan bir uçuş bile olsa uçakta yolcu varsa kabin memurları bulunmak zorundadır. Uçak kazası ölüm ihtimali 1 / 18 milyon gibi inanılmaz düşük bir ihtimaldir. Peki bu kadar eğitim, bu kadar teknik, bu kadar uçuş emniyeti ve bu kadar titizlik niye ? Bütün bunlar boşuna değildir, tüm uçuş emniyeti çalışmalarının maksadı olası bir kazayı engellemek ve/veya kaza olması durumunda en az kayıpla atlatmaktır. Bütün çalışmalar neticesinde sadece bir insan hayatı bile kurtarılsa her şeye değer.
Yapılan her kabin kontrolü sanki o uçuşta acil durum yaşanacak ve ilgili teçhizat lazım olacak düşüncesiyle yapılmalı aksi takdirde usulen bakalım dediğimizde zaten iş işten geçmiş olur. Aynı şekilde teknik donanım içinde de bulunan fakat bugüne kadar acil durum nedeniyle hiç kullanılmayan komponentler vardır. Her uçuşta bu komponentler lazım olacak gözüyle bakım yapılır.
Yolcuların acil durumlarda en hızlı şekilde tahliyesi öngörülmüş olup bunun için zeminde bulunan yol gösterici aydınlatmalarının faal olmamasının ”uçuşa engel arıza” olarak kabul edilmesinden tutun kaza ihtimaline karşı yolcuların gözlerin olası tahliye anında karanlık ortama uyumu için uçağın iniş/kalkış esnasında gerekli ise kabin ışıklarının karartılmasına kadar pek çok ayrıntı vardır.
Normal operasyonda uçakların sadece sol kapıları yolcuların iniş ve binişi için kullanılırken tahliyenin kısa sürede yapılabilmesi için acil durumda sağ kapılar ve acil durum çıkış kapıları da kullanılır. ( Airbus uçaklarının sağ ve sol kapıları aynı ebattadır, 737 gibi bazı Boeing uçaklarının sağ kapıları sol kapılardan daha küçüktür, acil tahliye sırasında dikkat gerektirir) Uçak için izin verilen yolcu sayısına göre uçakta bulunması zorunlu olan kabin memuru sayısı acil durumlarda kullanılacak çıkış sayısından azdır. Dar gövdeli bir uçakta genelde 4 kabin memuru (KM) vardır dar gövdeli bir uçakta ( B737 ve A320 gibi) toplam acil durum çıkış sayısı ise 8’dir. 4 kapı çıkışı için 4 KM , 4 acil çıkış için 4 yolcu ; Acil tahliye durumunda acil çıkış kapısını açması ve tahliyeyi yönlendirmesi beklenen yolcunun eğitimli ve donanımlı KM kadar iş yapmasını umarak onlardan acil durumda yardımcı olmaları beklenir.
Burada bir tutarsızlık var… uçuş öncesi iki dakikalık bir okuma ile acil durum kapısı açılması ve devamındaki tahliye olması mümkün mü? Uçak bazında bile farklılıklar olup, örneğin B737-NG uçaklarında görece kolay iken aynı uçak tipinin tapa tipi kapı kullanılan önceki modellerinde daha zordur. Acil çıkışlar ile ilgili tutarsızlık yolcu bilgilendirme kartlarına bile yansımış durumda;
Acil çıkış yolcu bilgilendirme kartının ingilizce bölümünde; -“Pull” down the handle and release - ” Türkçe tarafında ise -“pull” yazılı kolu çekin ve bırakın - yazıyor. Kullanılan görseller ise tamamen aynı. Teknik bir ekipman kolunu “Aşağı doğru çekmek” ile “çekmek” arasında dağlar kadar fark vardır hele birde uçak acil durum tahliyesi varsa o stres altında sıradağlar kadar fark olur.
Bu çıkış kapı kolları tasarımı nedeniyle düz olarak çekildiği halde aşağı doğru hareket eder. Uçuş öncesi yolcu anons sunumu içine acil çıkış kapılarının kullanımı ile ilgili 30 saniyelik bir video gösterimi eklense çok faydalı olurdu. A320 acil çıkış kapısı videosu : https://www.youtube.com/watch?v=PSBo73SCGhE
Acil çıkışlar ile ilgili uygulama dünya ölçeğinde benzer olduğu için için yazımdaki eleştirel tavır herhangi bir havayoluna değil değil genel bakış açısına karşıdır. Temel itirazım : Acil çıkışlarda oturacak yolcuya bilgi vermek en azından bir (1) sıfırdan (0) büyüktür mantığı ile faydalı olabilir fakat asla yeterli değildir ve dünya sivil havacılığı bu konuya çözüm bulmalıdır.
Uçuş öncesi acil çıkışlarda oturan yolculara yapılan anons ; “…. acil çıkışlarda oturan yolcuların tahliye esnasında diğer yolculara yardımcı olması beklenir, bu sorumluluğu üstlenemeyecek yolcularımız lütfen kabin ekibine bildirsin…..” Merak ediyorum bugüne kadar kaç yolcu bu talepte bulunmuştur ? Şimdi düşünün lütfen, acil durum yaşandı, kaza, kırım, yangın gibi durumlar var koltuğunuz kanat üstü çıkışa yakın tahliyeniz buradan yapılacak ve sizin hayatınız acil durum çıkışını açıp sizi tahliye edecek diğer yolcuya bağlı. (kabin kapılarına yakın oturan yolcuların tahliyesi kabin memurları tarafından yapılacağından bu çıkışlar tercih nedeni olup ekstra yoğunluğa sebep olur mu ? ) Bu yolcunun acil çıkış kapısını açarken nasıl davranacağı, açtıktan sonra uçak yapısından ayrı olan çıkış bölümünü -sabit olmayanlar için- nereye bırakacağı, slide olan bir kapı ise slide açılmaz ise manuel olarak nasıl açacağı , tahliye straplarını kanat üstünde nereye nasıl bağlayacağı gibi konuları bilmeme / bilse de ideal sürede uygulayamama ihtimali vardır.
Uçuş emniyet sisteminde ki bu zayıf halka nasıl güçlendirilebilir?
Dar gövde bir uçakta 4 yerine 8 kabin memuru uçması ekonomik olmayacağı için mevcut uygulama nasıl iyileştirilebilir diye bakmamız gerekiyor. CCM’de ABP ( able body person ) için öngörülen şartlar baz alınarak Acil çıkışlarda oturacak yolcular için bazı ön şartlar belirlenebilir ( yaş, eğitim vb ) ve bu şartları karşılayan istekli yolcular için eğitimler (uygulama içeren) düzenlenerek bu yolcular acil tahliyeler için eğitilebilir. Bu yolculara verilecek özel bir tanıtım / indirim kartı ile daha düşük fiyatla ve acil çıkış yanlarında seyahat etmeleri,sağlanabilir. Bu yolcular sisteme kayıtlı olacaklarından check- in sırasında acil çıkışlara uygun koltuklara atanabilirler veya zaten otomatik olarak acil çıkışlarda uçacakları şekilde sistemleştirilebilir.
Bu şekilde özellikle üniversite öğrencileri gibi bazı gruplar düşük ücretle seyahat avantajı yakalarken, havayolu da hem sadık grup yolcu kazanır hem de marjinal maliyeti düşük olan boş koltukları satarak kar edebilir. En önemlisi ise uçuş emniyetini artırmış oluruz.
Saygılarımla
Erdal GÜLMEZ
Yorumlar