23 Eylül 2024, Pazartesi
Bilal YILDIZ
Bilal YILDIZ [email protected]
  • İşleri güçleri yalan dolan ama abdestli geziyorlar bu arada. Cumayı kaçırmıyorlar.
  • Teftişteki EYT’lilerin durumu ne olacak? Umarım Sn yöneticilerimiz bizi mağdur etmez. Zaten bize müdür maaşı vermeyerek mağdur ettiler. Bir de 2015’te % 30 daha az emekli maaşına mahkum edilerek mağdur edilmeyelim. Selam ve dua ile
  • ÇALIŞANININ HAKKINI YİYİP, AMA CUMA'YI KAÇIRMAYAN, TORPİLİ PATLATIP, BAŞKASININ YERİNE İŞE GİREN, BEŞ VAKİT NAMAZINI KILIP İNTERNETTE PAYLAŞTIĞI CUMA MESAJLARI İLE YEDİĞİ KUL HAKKINI ÖDEYECEĞİNİ ZANNEDENLER, DİNÎ SADECE ORUÇ TUTMAK, NAMAZ KILMAK VE KENDİNE KESTİĞİ KURBAN ZANNEDİP HAKSIZLIĞA,ADALETSİZLİĞE, HIRSIZLIĞA SES ÇIKARMAYANLAR ELİNDEN KUR-AN, AĞZINDAN YALAN, BOĞAZINDAN HARAM EKSİK OLMAYANLAR, YÜZÜNE GÜLDÜĞÜ KİŞİNİN ARKASINDAN RAHATÇA KONUŞUP KÖTÜLEYEN, ATIP TUTAN AMA İNTERNETTE DİNİ VE AHLAKİ PAYLAŞıMLAR KONUSUNDA MANGALDA KÜL BIRAKMAYAN İKİ YÜZLÜ RİYAKARLAR, ALLAH'IN "KUL HAKKI İLE HUZURUMA GELME DEDİĞİNİ BİLMEZMİŞ GİBİ KUL HAKKINI OMUZLAYIP CAMİDE İLK SAFTA YER ALANLAR, BULUNDUĞU KOLTUK, MEVKİİ VE MAKAMI SORUMSUZCA VE MENFAATİ DOĞRULTUSUNDA KULLANDIĞI HALDE, HER ŞEYİ HAK, DEVLET VE MİLLET İÇİN YAPTIĞINI SÖYLEYİP BİZİ İKNA EDİNCE İLAHÎ ADALET’İN TECELLİ ETMEYECEĞİNİ ZANNEDENLER, HELAL ’i HARAM ’I ÇOK İYİ BİLDİĞİ HALDE,YAPTIĞI İŞİ VE KAZANCINI SORGULAMAYIP, BEŞ FAZLA OLSUN, NASIL OLURSA OLSUN DİYİP DÜNYA MALINA TAMAH EDİP HİÇ ÖLMEYECEKMİŞ GİBİ YAŞAYANLAR, UNUTMAYIN Kİ BU TOPRAĞIN ÜSTÜ VAR İSE ALTIDA VAR.Alıntı
  • İşten tazminatsız atılmayı gerektirecek iş çevirip 8 maaş İkale ile gönderilen yüksek mayışlı civanı nasıl değerlendiriyorsunuz aceba memur bey! Ebubakir nasıl açıkladi bu işi Mr prezident lots of horses’a aceba?
  • THY üst yönetiminde emekli olan çok sayıda yönetici var. Bunların dokunulmazlığı mı var ki emekli oldukları halde hala şirkette çalışıyorlar.THY den maaş, emekli maaşı, huzur hakları, prim ikramiye..
  • SGK ya yazılı başvuru yapıp sonrasında mahkeme ile 6 ayda maaş bağlanıyor. atamazlar. atarlarsa işe iade davası açıp 8-12 aylık brüt tazminat ödemek zorunda kalırlar. bunu göze alamazlar. korkmayın açın davanızı… keyfi olarak kanunların sizlere verdiği hakkı engelleyemeyeceklerini anlasınlar…
  • Şu an bir çok kişi aralık sonu emekli olacak aksi takdirde yüzde 25 daha düşük emekli maaşı alacaklar. Bunu da engellemeye çalışıyorlar. Yatacak yeriniz yok IK. Namazlar sizi kurtarmaz.
  • Yine hinlik peşindeler
  • Yıllardır personelin emekli kimlik kartını ve pas biletlerini vermeyenler şimdi ne yapacaklar bakalım
  • “Kendiniz paşa paşa ayrılıp, emekli olmadınız, sizi biz işten attık!” bahanesiyle vermeyenler, “Emekli olan ama ayrılmayan” personel için de yeni bir düzenleme yaparlar artık.

AYNI İŞYERİNDE ÇALIŞMAYA DEVAM EDEN (EYT Lİ) LERİN EMEKLİLİK HAKKI

Geçen yıl, 08.09.1999 tarihi ve öncesinde, sistemine giren ve yeterli prim günü olan, kamuoyunda Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) olarak adlandırılan sigortalıların, yaş koşulu olmaksızın emekli olmalarına imkân sağlanmıştı.

Bunu yapanlar, o zaman vermiş oldukları seçim rüşveti için son günlerde, kandırılmış olduklarını söyleyerek, muhalefeti suçlamaya başladılar yine. Yani hep aynı terane. Kandırılmaya doyamadılar bir türlü.Tam bir tutarsızlık itirafı olan bu açıklamaların ciddiye alınacak tarafı yok elbette. Zaten yazı konumuz da bu değil. Yine bu tutarsız zihniyetin mağdur ettiği bir grup EYT li var ve bu kişiler, hak ettikleri/istedikleri halde emekli olamıyorlar. Yazımızın konusu, bu kişilere yaşatılan mağduriyet.

Normal uygulamada, EYT kapsamında, 03.03.2023 tarihinden itibaren, çalıştıkları işyeri tarafından “işten ayrılış bildirgesi” verilmesinden sonra emekli edilenlerden bazıları, ertesi gün işverenlik tarafından SGK ya verilen “sigortalı işe giriş bildirgesi” ile aynı iş yerinde, sanki işten ayrılmamış gibi çalışmaya devam ettiler.

Böylece, hem EYT düzenlemesinden faydalanarak emekli olup; emekli maaşı almaya başladılar ve hem de ücret/statü kaybına uğramaksızın işlerine devam edebildiler. Bu bazı işverenlerinin çalışanlarına sağladığı bir imtiyaz mıydı? Hayır değildi. Kanuni haklarını kullandılar. Ancak, her işveren konuya böyle yaklaşmadı. Bazı işverenler, “emekli olursan, burada çalışamaya devam edemezsin” dayatması ile hak sahibi çalışanlarının, emekli olmasına engel oldular.

Çalışanın sosyal güvenlik kurumuna prim ödeyerek emeklilik imkanına kavuşmasının ve bu hakkını kullanmak istemesinin çalıştığı işyeri tarafından engellenmesi kanuna aykırı bir oldu bitti durumuydu. Başka bir ifadeyle, daha doğrusu ilgili prosedüre göre: emeklilik şartları sağlayanlardan, E devlet üzerinden SGK Müdürlüğüne bizzat başvurarak ya da taahhütlü posta yoluyla başvurusunu yaparak talep edenlerin, emeklilik işleminin otomatik olarak tamamlanmış olması gerekiyordu.

Yani yukarıda belirtilen ve SGK nın kendi iç prosedürlerinde düzenlenen bildirgelerin hak sahiplerinin önüne bir bariyer olarak konulması doğru değildi. Emeklilik hakkı kazanıp; işine devam ederken bu hakkını kullanmak isteyenlerin, “emekli olamazsın! Olursan burada çalışamazsın” dayatmasına maruz kalmaları doğal olarak, dava konusu oldu ve verilen son Yargıtay Kararıyla bu dayatmanın önüne set çekildi.

Bu kararla, prosedürel bir engel olmadığı ortaya çıktı. Ama bazı işverenlerin tutumunda, Yargıtay Kararına rağmen düzelme olmadı. Bunların hangi iş yerleri olduğunu tek tek sayamam. Ama siz bazılarını tahmin edersiniz. Bunlar huylu huyundan vazgeçmez misali, işten atma tehdidiyle emekli olmak isteyen personeli şimdilik durduruyorlar. Çalışırken emekli olma hakkını kullanmak isteyen personeli bu şekilde engellemeye devam ediyorlar.

Tam bu noktada, ne yani! hem çalışmaya devam edip hem de emekli maaşı mı alacaklar? diye soranlar, hatta itiraz edenler olabilir. Ancak, bu sorunun muhatabı takdir edersiniz ki; kandırıldıklarını söyleyen takiyecilerdir. Başka hiç kimse değil.

Diğer yandan mağdur edilen hak sahipleri haklı olarak, maaşı verecek olan SGK olduğuna göre, söz konusu şirketler personelin hakkını kullanmak istemesinden neden rahatsız oluyorlar, neden haksız, hukuksuz engeller çıkarıyorlar? Sorusunu sorabilirler.

Tecrübeme dayanarak bu soruya vereceğim iki yorum/cevap var. Birincisi emekli olan personel, daha sonra işten ayrılma seçeneğini her durumda kullanabilir ve bu ihtimal işvereni (kendilerini) mesai ve istihdam planlamalarında, zor durumda bırakabilir diye düşünüyor olabilirler.

İkinci ve benim daha fazla ihtimal verdiğim sebep ise, bu statüdeki personeli kendi planlamaları doğrultusunda, yani istedikleri zamanda işten çıkarmak ve böylece kendi yandaşlarına kadro açmak için emeklilik hakkını koz olarak kullanmak istemeleri olabilir. Şimdiye kadar yaptıkları gibi. Nitekim aldığımız duyuma göre, ekstra birkaç maaş vererek, emeklilik hakkını kullanmak isteyen personele işten ayrılma seçeneği sunacaklarmış.

“Bunu yıllardır, zaten yapıyorlar, ne alaka?” diyebilirsiniz. Ancak, bu defa durum farklı. Emekli maaşını çalışırken almak isteyen personelin önemli bir bölümü, “temininde güçlük çekilen personel” den oluşuyor. Bu personelin şimdilik işten ayrılmalarını istemedikleri için, yapacakları teklifle akılları sıra, bir yandan “biz sizin emekli olmanıza engel olmuyoruz” mesajı verirken; diğer yandan “bizim önerdiğimiz zamanda ve yöntem dışında emekli olursanız, sizi işten atarız.” tehdidini yinelemiş olacaklar.

Diğer yandan, 22 yıldır birçok konuda kandırılmalarına rağmen, her konuyu olduğu gibi “sosyal güvenlik sistemini” de düzeltmeye doyamayanların! yeni bir düzenleme planladıkları, 2025 yılından itibaren emekli olanların maaşlarını, şimdiye kıyasla yüzde 30 daha düşürmeyi planladıkları söylentileri ayyuka çıktı bile.

Ayrıca, bilindiği üzere, işçilerin kıdem tazminatına el koyma planlarını son yıllardaki çalışmalarla zaten somutlaştırmışlardı. Ancak, peş peşe gelen iki seçim nedeniyle ertelemek zorunda kalmışlardı. Bunu da tekrar gündeme getirebilirler.

Bu ihtimalleri dikkate alınca, çalışanların hak kaybına uğramamak endişesiyle emeklilik hakkını kullanma konusunda daha ısrarlı ve kararlı olacağı, kuvvetle muhtemel görünüyor. Çünkü emekli maaşı almayı hak kazanmış olanlar, SGK ya müracaat etmedikleri her ay, zaten kayıptalar.

AYNI İŞYERİNDE ÇALIŞMAYA DEVAM EDEN (EYT Lİ) LERİN EMEKLİLİK HAKKI

Yorumlar Tüm Yorumlar (17)

Haydi Cumaya ~ 10 gün önce
İşleri güçleri yalan dolan ama abdestli geziyorlar bu arada. Cumayı kaçırmıyorlar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Eric Adams ~ 10 gün önce
Teftişteki EYT’lilerin durumu ne olacak? Umarım Sn yöneticilerimiz bizi mağdur etmez. Zaten bize müdür maaşı vermeyerek mağdur ettiler. Bir de 2015’te % 30 daha az emekli maaşına mahkum edilerek mağdur edilmeyelim. Selam ve dua ile

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Kul Hakkı ~ 15 gün önce
ÇALIŞANININ HAKKINI YİYİP, AMA CUMA'YI KAÇIRMAYAN, TORPİLİ PATLATIP, BAŞKASININ YERİNE İŞE GİREN, BEŞ VAKİT NAMAZINI KILIP İNTERNETTE PAYLAŞTIĞI CUMA MESAJLARI İLE YEDİĞİ KUL HAKKINI ÖDEYECEĞİNİ ZANNEDENLER, DİNÎ SADECE ORUÇ TUTMAK, NAMAZ KILMAK VE KENDİNE KESTİĞİ KURBAN ZANNEDİP HAKSIZLIĞA,ADALETSİZLİĞE, HIRSIZLIĞA SES ÇIKARMAYANLAR ELİNDEN KUR-AN, AĞZINDAN YALAN, BOĞAZINDAN HARAM EKSİK OLMAYANLAR, YÜZÜNE GÜLDÜĞÜ KİŞİNİN ARKASINDAN RAHATÇA KONUŞUP KÖTÜLEYEN, ATIP TUTAN AMA İNTERNETTE DİNİ VE AHLAKİ PAYLAŞıMLAR KONUSUNDA MANGALDA KÜL BIRAKMAYAN İKİ YÜZLÜ RİYAKARLAR, ALLAH'IN "KUL HAKKI İLE HUZURUMA GELME DEDİĞİNİ BİLMEZMİŞ GİBİ KUL HAKKINI OMUZLAYIP CAMİDE İLK SAFTA YER ALANLAR, BULUNDUĞU KOLTUK, MEVKİİ VE MAKAMI SORUMSUZCA VE MENFAATİ DOĞRULTUSUNDA KULLANDIĞI HALDE, HER ŞEYİ HAK, DEVLET VE MİLLET İÇİN YAPTIĞINI SÖYLEYİP BİZİ İKNA EDİNCE İLAHÎ ADALET’İN TECELLİ ETMEYECEĞİNİ ZANNEDENLER, HELAL ’i HARAM ’I ÇOK İYİ BİLDİĞİ HALDE,YAPTIĞI İŞİ VE KAZANCINI SORGULAMAYIP, BEŞ FAZLA OLSUN, NASIL OLURSA OLSUN DİYİP DÜNYA MALINA TAMAH EDİP HİÇ ÖLMEYECEKMİŞ GİBİ YAŞAYANLAR, UNUTMAYIN Kİ BU TOPRAĞIN ÜSTÜ VAR İSE ALTIDA VAR.Alıntı

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Mr Lots of Horses ~ 15 gün önce
İşten tazminatsız atılmayı gerektirecek iş çevirip 8 maaş İkale ile gönderilen yüksek mayışlı civanı nasıl değerlendiriyorsunuz aceba memur bey! Ebubakir nasıl açıkladi bu işi Mr prezident lots of horses’a aceba?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Sebile ~ 15 gün önce
THY üst yönetiminde emekli olan çok sayıda yönetici var. Bunların dokunulmazlığı mı var ki emekli oldukları halde hala şirkette çalışıyorlar.THY den maaş, emekli maaşı, huzur hakları, prim ikramiye..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
onlar akepenin altın çocukları ~ 15 gün önce
onlar ayrıcalıklı. sen kimsin. hadsiz. kendini akepenin altın badem çocukları ile bir mi tutuyorsun
çift maaşlı purser ~ 15 gün önce
SGK ya yazılı başvuru yapıp sonrasında mahkeme ile 6 ayda maaş bağlanıyor. atamazlar. atarlarsa işe iade davası açıp 8-12 aylık brüt tazminat ödemek zorunda kalırlar. bunu göze alamazlar. korkmayın açın davanızı… keyfi olarak kanunların sizlere verdiği hakkı engelleyemeyeceklerini anlasınlar…

Yanıtla

Kalan karakter 1000
PUrser ~ 15 gün önce
Ne 6 ayı başvuruyu izleyen ay maaşı alırsın
cevap verene ~ 15 gün önce
mahkeme 6-8 ay sürüyor. sonuçlanınca toplam ilk başvuru tarihi itibaren maaşını toplu alıyorsun. ben de maaş almaya başladım. hem purser hemde emeklilik alıyorum. missss. Allah devletimize zeval vermesin.
Niyaz ~ 15 gün önce
Şu an bir çok kişi aralık sonu emekli olacak aksi takdirde yüzde 25 daha düşük emekli maaşı alacaklar. Bunu da engellemeye çalışıyorlar. Yatacak yeriniz yok IK. Namazlar sizi kurtarmaz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
EBUBEKİR ~ 15 gün önce
Yine hinlik peşindeler

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ŞANTAJ ~ 15 gün önce
Yıllardır personelin emekli kimlik kartını ve pas biletlerini vermeyenler şimdi ne yapacaklar bakalım

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Ebubekire ~ 15 gün önce
Bu pas bilet şantajı gerçekten hem çok saçma ve hem de çok haince. Şimdi emekli olup ise devam edenler hangi kategoriye giriyor.
çok acayip! ~ 15 gün önce
“Kendiniz paşa paşa ayrılıp, emekli olmadınız, sizi biz işten attık!” bahanesiyle vermeyenler, “Emekli olan ama ayrılmayan” personel için de yeni bir düzenleme yaparlar artık.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
HUNKAR ~ 15 gün önce
Bunlar zamanında, kötü niyetle prosedüre emekli olmak suretiyle ayrılanlar diye bir laf eklediler ve bunu yıllarca giyotin gibi kullandılar. Geldikleri noktada ne kadar gülünç bir iş yapmış olduklarını umarım anlarlar.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000