06 Şubat 2012, Pazartesi
Erdal GÜLMEZ
Erdal GÜLMEZ [email protected]
  • "Çevre… Bkz.ÇED raporu ( bu konuya girersem yazı çok uzar )" Önemli olan tek CED Raporudur. Bence Silivri-Gazitepe daha uygundur.
  • AHL ile hava trafiği problemi yaşamaması ve güvenlik ve ses kirliliği sorunu açısından gölün etrafındaki yerleşim alanının yoğunluğu kriterlerini gözönünde bulundurduğumuzda denizin doldurularak havalimanı yapılması çok daha mantıklı. ambarlı sahil de bunun için uygun diyen yorumcuya katılıyorum. bir de hatay havalimanı gayet güzel işliyor diyen yorumcuya hatayın haftaalrdır kapalı olduğu ve en az 26 şubata kadar da kapalı olacağını hatırlatırım:)
  • eğer birşeyden fazla varsa değeri azalır o.örnek ALTIN.dünyadaki rezervi bellidir.ihtiyacın sürekli olarak artması ile değeri artar.uçak teknisyeninin eskiden bir değeri vardı.şu anda sektör şişirilmiştir.eskiden havacılığa ve uçaklara meraklı gençler bu işi bilinçli olarak seçerken şimdi ortalık havacılıkla uzaktan yakından alakası olmayan adamlarla doldu .kime sorarsanız sorun kalite çok düştü.
  • Yeterli sayıda SHYO mezunu varsa bu programları açmak yanlıştır. Yeterli sayıda SHYO mezunu yoksa bu programlar yapılabilir fakat hakkıyla ve dolu dolu,pratik çalışmaları da olan bir program olmalı. ilerde detaylı yazmayı düşünüyorum.saygılar e.g
  • Erdal Bey, sizden teknisyen yetiştirme kurslarının ülkemiz havacılık sektörünü ve bu sektörde çalışanları ne şekilde etkileyeceğine dair yazınızı bekliyorum.
  • bende fikre sıcak bakıyorum; rüzgar dinamikleri açısından ahl den daha olumsuz değil , sis olmasının nedeni zaten göl, yazarın teklifine uygun 2/3 ü doldurulduğu zaman sis olmaz. teklifin çok sayıda avantajı var,teşekkürler
  • AHL'de belki ASKERİ ALAN tarafına doğru bir genişleme ve park alanı kazanma veya etrafında cargo binasının bitiminden Ataköy'e doğru altı kargo taşımalıcığının faydanılacağı şekilde işmerkezi düşünülerek üzeri park alanı şeklinde inşa edilebilir. Önümüzdeki 50 seneyi kurtarabiliriz. Erdal hocamın yazdığı gibi izdihamı önlemek içinde "HAVARAY" ilave olarak yapılabilir ve güzel bir fikir olabilir. AHL denize yakın olmasından dolayı deniz ile ulaşımda bağlantısı yapılabilirki ileride mutlaka yapılması gündeme gelecektir.
  • Erdal hocam çok iyi niyetli, genç yaşına rağmen ondan çok şey öğrenilecek kadar bilgili, girişimci olağanüstü saygıdeğer bir insan. Onu tanıyan yorumcular zaten buna dikkat etmeye çalışmışlar. Belki yıllar sonra bu fikrin mimarı olarak "dahi" ilan edilebilir belkide başka fikirlerin ufkunun açılmasının yolunu açmış olabilir ama sanki şimdilik buna hazır değiliz. Erdal hocama vakit kazandırmak adına AHL'nin "PİST" problemi yok "PARK problemi var ulaşım problemi var..deavmı var..
  • belli ki yazar yazıyı kaleme almadan once ciddi araştırma yapmış. okurken yeni bilgiler edindim. elbette her fikrin artı ları olduğu kadar eksileri de vardır. yorumların da tamamını okudum. zaten arkadaşlar yaptığı yorumlarla fikrin tam olgunluga erişmesine katkıda bulunuyorlar. fikir gerçekten büyük. tartışılmaya değer. sadece bu platformda değil, başka platformlarda da dile getirilmeli ve tartışılmalıdır. burada kalmamalıdır. yazarı tebrik ediyorum. hem çılgın fikrinden dolayı hem cesaretinden dolayı.saygılarımla
  • 2 sene sonra akşam saat 10 dan sonra kapatalım :D

İSTANBUL 3.HAVALİMANI İÇİN ÇILGIN PROJE

Sıra dışı düşünmek mi daha zordur yoksa bu düşünceyi açıklamak mı ?

Bence sıra dışı düşünen insan sayısı çok fazla , bu düşüncelerini açıklama cesareti olanlar çok azdır. Çoğumuzun aklına sıra dışı fikirler gelir fakat bunları açıklamaya çekiniriz.Daha önceki yazılarımda Einstein dahil insanların fikirlerini açıklarken nasıl çekindiklerini örnekler ile yazmıştım.

Sıra dışı fikirlerin içinde çok parlak fikirler olduğu gibi saçma fikirler de olabilir. Doğmalara bağlı kalmadan her şeyi tartışamazsak; sıradan düşünen, düşüncelerini paylaşmaktan çekinen sıradan çocuklar yetiştirir,sıradan bir ülkeye sahip oluruz.

Bu hamur çok su götürür en iyisi sıra dışı düşünme konusunu başka bir yazıda ayrıca değerlendirmek, şimdi gelelim İstanbul’a 3.havalimanı için çılgın proje fikrine.

Öncelikle İstanbul için 3.havalimanı gerekli mi ? Bu sorunun cevabı kişiler ve kurumlara göre farklılık göstermekle beraber genel olarak 3.havalimanının bugün olmasa bile yakın gelecekte zorunluluk olduğu görüşü kabul görmektedir.

AHL’de bulunan Askeri alanın sivil apron olarak kullanımı,yaklaşma iyileştirmeleri,paralel pistlerin etkin kullanımı vb uygulamalar palyatif çözümler olup uzun dönem için yeterli değildir.

Ülkemiz ve özellikle İstanbul, -hızla büyüyen bir çocuğa elbiselerinin küçük gelmesi gibi –mevcut ile yetinmeyen bir yapıya sahiptir.

İstanbul’da mevcut iki havalimanı ( AHL-SAW ) Dominant işleticilerin ( THY / AHL – PGS/ SAW) network bağlantılarının olmaması ve İstanbul’un Asya –Avrupa yakalarının konumu nedeniyle birbirlerini negatif etkilemeden çalışmaktadırlar.

Avrupa yakasına yapılacak 3.havalimanının AHL ile bağlantısı olmazsa çok büyük handikaplar yaşanacaktır.AHL yakınında 3.havalimanı inşa etmek için uygun arazi olmadığı için hemen Silivri,Çatalca ve hatta daha uzak yerler söylenmektedir.

İstanbul’un iş merkezi Mecidiyeköy olarak kabul edilirse , çoğu Avrupa ülkesinden 2 saatte uçakla gelen insanları Silivri’den Mecidiyeköy’e 2 saatte zor taşırsınız.

AHL ile Çorlu ,Silivri vb yerlerde yapılacak 3.havalimanı arasındaki mesafe sürekli sorun olacaktır

İstanbul’un merkezi hub olma hayali suya düşebilir çok avantajlı olduğumuz topla-dağıt sistemi zarar görür. Bağlantı sorununu çözmek için ; AHL tamamen iptal edilsin 3.havalimanı tek olsun fikrine katılmıyorum ülkemiz on milyarlarca dolarlık AHL yatırımını çöpe atacak kadar zengin değil.

Haydi , 3.havalimanı için - imkan olsa, nasıl ideal olurdu- şartları sayalım;
a) AHL’ye çok yakın olsun
b) E5 ve TEM’e doğrudan komşu olsun.
c) 3. Bogaz köprüsü çevre yolu ile bağlantısı olsun.
d) Demiryolu (marmaray ) istasyonu bitişiğinde olsun.
e) Deniz bağlantısı olsun
f) AHL’nin en az 4 katı büyük arazisi olsun
g) İstimlak masrafı olmasın
h) Çevreci bir proje olsun
i) Ekonomik olsun
j) Seaport olarak hizmet verebilsin

Bu maddelere hayır diyen var mı ?

Bu maddelerin tamamına uygun en azından hemen hemen tamamına uygun arazi var mı ?

İlk bakışta yok. O zaman hemen vazgeçip uzaklara mı gidelim yoksa alternatif mi bakalım.

Bence dünyanın yaptığını yapıp ülkemiz için katma değer oluşturacak optimum çözümü zorlayalım.

Son zamanlarda mecburi yurt dışı seyahatlerim arttı ülkelerin zor şartlarda nasıl toprak kazandığını nasıl risklere girdiklerini yakinen gördüm.

Birkaç örnek : Singapur / Bataklık kurutularak üzerine kurulmuş , Almanya,bavyera bölgesi özellikle Münih bataklık arazi üzerine kurulmuş,Hollanda özellikle Amsterdam deniz seviyesinin altında denize su bariyerleri yapılarak ve göletler kurutularak kurulmuş ,Dubai deniz doldurularak arazi temin edilmiş.vb,vb,vb.
Konuya proje bazında çok uygun bir örnek Çinlilerin devasa üç geçit barajıdır. Bu baraj sayesinde,Çin 12 nüklüer santrale eşit elektrik elde etmektedir.Barajın yapılması,çevre etkileri ve taşınmak zorunda kalacak nüfus nedeniyle uzun yıllar tartışılmıştır.2009 yılında tam faaliyete geçen Sanxia barajı (China Three Gorges ) haznesinin kapladığı alanda; 20 şehir,150 kasaba, 1.500 köy, 650 endüstri tesisi, 30.000 ha tarım arazisi, bini aşkın arkeolojik yer su altında kalmıştır.

Bu baraj inşaatı ve su havzasından etkilenen 1.5 milyon insan göç etmek zorunda kalmıştır (kaynak : Prof. Dr. Ünal Öziş / Sanxia (Three Gorges / Üç Boğaz)Barajı, Hidroelektrik Santralı, Gemi Geçidi )

Bu kadar laftan ve örnekten sonra gelelim benim çılgın teklifime ;

Su kaynağı özelliğini kaybeden ve kendisi maalesef kirlilik kaynağı haline gelen Küçükçekmece gölünün suyununun 2/3’nün tahliyesi ve ve bu bölümün doldurularak göl havzası ile birlikte 3. Havalimanının bu araziye yapılması.

Küçükçekmece gölü ve göl havzası 4 x 10 km alanı ile AHL’nin 4 katından fazla alana sahip.

Güney sınırında Marmara denizi ile gölü ayıran E-5 karayolu,kuzey sınırında TEM otobanı var.

3.bogaz köprüsü çevreyolu TEM bağlantısı , Ispartakule civarından göl havzasına komşu.

Göle komşu halkalı tren istasyon, Marmaray’ın ilk istasyonu olarak planlandı. Demiryolunun marmaray ile hızlı tren hattına bağlı olması müthiş avantajlar sağlayabilir.

4 km genişlik ile rahatlıkla paralel pistler yapılabilir.

(AHL 3.pist 1.8 trilyon TL’ye ihale edilip daha sonra 15 trilyon ile ancak bitirilebilmişti.??? AHL 3.pist gibi değil 760 metre minimum ara mesafeye sahip gerçek paralel pistler yapılabilir)

AHL genel havacılık tarafı E kapısı ile göl havzası arasında 3 km mesafe var bu mesafe bir havaray ile aşılabilir ve AHL doğrudan bağlantısı saglanabilir ( JFK ve benzer havalimanları terminalleri arasındaki gibi )

Kamu arazisi olduğu için istimlak ücretine gerek yok.

Gölde yaşayan endemik tür yok maalesef birkaç tane kızılkanat ve kefal dışında balık yok.

Gölün doğu sahili 9 km uzunluğunda bu taraf esas tutularak diğer taraflar doldurulabilir ve muhafaza edilen 9 km uzunluğundaki göl seaport olarak deniz uçakları için kullanılabilir.

Gölün güney sınıra Marmara denizine komşu olduğu için buraya yapılacak iskele ve marina havalimanı için ek imkanlar sunabilir.

Gölün en derin yeri 20 metre,yani çok rahatlıkla doldurmak mümkün.

Biliyorum bu kolay bir karar değil fakat kaç tane İstanbul var ?

Kaç defa 3.havalimanı yapılacak ?

Yüzlerce gölümüzden bir tanesi ülke menfaati için kısmen veya tamamen doldurulabilir kaldı ki göl balıkların zıpladığı yeşillikler içinde bulunan Abant gölü değil, korunması ve temizlenmesi için büyük yatırımlara ihtiyaç duyulan Küçükçekmece gölü.

Dünyanın müthiş dengeler üzerinde yaratıldığını ve maalesef bu dengeyi insanoğlunun bozduğunu görüyoruz.Küçükçekmece gölü buna örnek…

(çevre hassasiyetime örnek: sigara içmiyorum ve yere atılan sönmemiş sigara izmariti gördüğümde üzerine basıp söndürüyorum ki dumanı daha fazla çevreyi kirletmesin)

Tahmin ettiğiniz üzere bu yazıyı yazmadan evvel geçmişte gölde amatör avcılık yapanlar dahil çok kişiyle görüşüp teyit aldım. Pilot ve ATC arkadaşlar ile görüştüm ve teknik olarak kabul gördüğünü ve olumlu bulunduğunu söylemeliyim.

Bununla birlikte, havza içinde bulunan yarımburgaz mağaralarının korumasından tutun göçmen kuşların güzergahının etkisine kadar çok sayıda ayrıntı çözüm bekliyor.

Bürokrasi doğası gereği uç fikirlere kapalıdır, bürokraside sıradanlık sıra dışılığa tercih edilir. Ülkemiz için büyük katma değeri söz konusu olacak bu proje için ilgililerin bu seferlik sıra dışılığa razı olup bu fikre destek olmalarını bekliyorum.

Göl ve havzasına mevzuat gereği hiçbir inşaat yapılamaz bu nedenle kanunla düzenleme yapmak gerekir.Orman vasfını kaybeden araziler için hazırlanan ve 2 B olarak adlandırılan kanun benzeri Bir kanun ile ve referandum yapılarak konu halka arz edilir böylece son söz millete bırakılmış olur.

Bir sonra ki yazı da ( ICAO LEVEL 4 THY TARİHÇESİ ) görüşmek üzere

Saygılarımla.

Erdal GÜLMEZ

İSTANBUL 3.HAVALİMANI İÇİN ÇILGIN PROJE

Yorumlar Tüm Yorumlar (44)

mayk ~ 12 yıl önce
"Çevre… Bkz.ÇED raporu ( bu konuya girersem yazı çok uzar )" Önemli olan tek CED Raporudur. Bence Silivri-Gazitepe daha uygundur.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
AHL ile hava trafiği problemi yaşamaması ve güvenlik ve ses kirliliği sorunu açısından gölün etrafındaki yerleşim alanının yoğunluğu kriterlerini gözönünde bulundurduğumuzda denizin doldurularak havalimanı yapılması çok daha mantıklı. ambarlı sahil de bunun için uygun diyen yorumcuya katılıyorum. bir de hatay havalimanı gayet güzel işliyor diyen yorumcuya hatayın haftaalrdır kapalı olduğu ve en az 26 şubata kadar da kapalı olacağını hatırlatırım:)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
eğer birşeyden fazla varsa değeri azalır o.örnek ALTIN.dünyadaki rezervi bellidir.ihtiyacın sürekli olarak artması ile değeri artar.uçak teknisyeninin eskiden bir değeri vardı.şu anda sektör şişirilmiştir.eskiden havacılığa ve uçaklara meraklı gençler bu işi bilinçli olarak seçerken şimdi ortalık havacılıkla uzaktan yakından alakası olmayan adamlarla doldu .kime sorarsanız sorun kalite çok düştü.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Yeterli sayıda SHYO mezunu varsa bu programları açmak yanlıştır. Yeterli sayıda SHYO mezunu yoksa bu programlar yapılabilir fakat hakkıyla ve dolu dolu,pratik çalışmaları da olan bir program olmalı. ilerde detaylı yazmayı düşünüyorum.saygılar e.g

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Erdal Bey, sizden teknisyen yetiştirme kurslarının ülkemiz havacılık sektörünü ve bu sektörde çalışanları ne şekilde etkileyeceğine dair yazınızı bekliyorum.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
bende fikre sıcak bakıyorum; rüzgar dinamikleri açısından ahl den daha olumsuz değil , sis olmasının nedeni zaten göl, yazarın teklifine uygun 2/3 ü doldurulduğu zaman sis olmaz. teklifin çok sayıda avantajı var,teşekkürler

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
AHL'de belki ASKERİ ALAN tarafına doğru bir genişleme ve park alanı kazanma veya etrafında cargo binasının bitiminden Ataköy'e doğru altı kargo taşımalıcığının faydanılacağı şekilde işmerkezi düşünülerek üzeri park alanı şeklinde inşa edilebilir. Önümüzdeki 50 seneyi kurtarabiliriz. Erdal hocamın yazdığı gibi izdihamı önlemek içinde "HAVARAY" ilave olarak yapılabilir ve güzel bir fikir olabilir. AHL denize yakın olmasından dolayı deniz ile ulaşımda bağlantısı yapılabilirki ileride mutlaka yapılması gündeme gelecektir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Erdal hocam çok iyi niyetli, genç yaşına rağmen ondan çok şey öğrenilecek kadar bilgili, girişimci olağanüstü saygıdeğer bir insan. Onu tanıyan yorumcular zaten buna dikkat etmeye çalışmışlar. Belki yıllar sonra bu fikrin mimarı olarak "dahi" ilan edilebilir belkide başka fikirlerin ufkunun açılmasının yolunu açmış olabilir ama sanki şimdilik buna hazır değiliz. Erdal hocama vakit kazandırmak adına AHL'nin "PİST" problemi yok "PARK problemi var ulaşım problemi var..deavmı var..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
belli ki yazar yazıyı kaleme almadan once ciddi araştırma yapmış. okurken yeni bilgiler edindim. elbette her fikrin artı ları olduğu kadar eksileri de vardır. yorumların da tamamını okudum. zaten arkadaşlar yaptığı yorumlarla fikrin tam olgunluga erişmesine katkıda bulunuyorlar. fikir gerçekten büyük. tartışılmaya değer. sadece bu platformda değil, başka platformlarda da dile getirilmeli ve tartışılmalıdır. burada kalmamalıdır. yazarı tebrik ediyorum. hem çılgın fikrinden dolayı hem cesaretinden dolayı.saygılarımla

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
2 sene sonra akşam saat 10 dan sonra kapatalım :D

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000