Merhaba,
Yıllardır hemen hemen sektörün içinden - dışından herkesin pilot ihtiyacımız olduğu ve pilot açığı olduğunu söylediğini biliyoruz. Maalesef genelde ihtiyaç olan konularda israfın olduğu da bilinen bir gerçek.
Çok sayıda genç için cazip bir meslek olmasına rağmen niçin yeterli pilot temini mümkün olamıyor ? Üstelik mühendislik dahil çok sayıda işsiz üniversite mezunumuz varken.
X havayolu olarak 100 milyon dolarlık bir uçağı sipariş ettiğinizde bunun için gerekli uçuş ve bakım alt yapısını da hazırlamanız gerekiyor. 100 milyonluk yatırımı uçuracak olan ise taş çatlasa 1 milyon dolarlık pilot yatırımı (Örnek 320 gibi dar gövde bir uçak için uçak başına ortalama 5 ekip - 10 pilot )
Yani 100 + 1 milyonluk yatırımın okyanus kısmı tamam dere kısmı ise maalesef hep sorun oluyor. Bu işi yapacak kabiliyetli binlerce istekli genç var, maddi kaynak var ( 1 / 100 ) , uçağın filoya katılma tarihi yıllar evvelden belli , peki niye sorun oluyor ?
**
Ülkemizde pilot eğitimi konusunda atılan güzel adımlar oldu, bunları da takdir etmek lazım.
-Başta Anadolu Üniversitesi olmak üzere kamu-özel üniversitelerin yapmış olduğu çalışmalar.
-THY A.O Uçuş okulu (Güzel bir proje, Çok daha yüksek kapasite ile çalışabilir hatta yurt dışına bile hizmet verebilirdi, maalesef düşünce iyi fakat fiiliyatta sorunlar oldu )
- Uçuş okulları ( Antalya ve İstanbul merkezli bazı okullarımızın ciddi atılımlarını görüyoruz)
-Fuar çalışmaları ( Özellikle IFTE ile bu konudaki bir açık kapatılmış oldu )
**
Yazının başlığını oluşturan pilot israfı konusunda bazı konuları paylaşmak istiyorum. Savaş uçağı pilotu ihtiyacı için çok katı şartlara göre seçilen ve eğitilen pilotlarımızın mecburi hizmet süresini tamamlamadan tazminat ödeyip veya süreyi tamamlayıp sivile geçişleri hep tartışıldı.
Şahsen bu kadar değerli ve milli güvenliği etkileyen bir kadronun halen aktif savaş uçağı pilotluğu yapabilirken sivile geçebilmelerini doğru bulmuyorum.
Bazı yerlerde yazılan rakamlara bakarsanız bir savaş uçağı pilotunun yetiştirilmesi için 4 milyon usd – 15 milyon usd arasında maliyetlerden bahsediliyor. Ortalama 10 milyon usd kabul edilse ülkenin 10 milyon dolarlık bir kıymeti, 100 bin dolarlık bir ikame ile karşılanabilecek bir ihtiyaç için heba ediliyor. Bununla birlikte bu pilotları da suçlayamayız çünkü göreve başlarken kendilerine tanınan bir hakkı kullanıyorlar.
Bu hakkı kullanmalarını engellemek için yeni yaptırımlar uygulamak veya ayrılanları suçlamak yerine en başta kuralı yazarken 15 yıl yerine başka bir kavram veya süre yazarsınız. Mecburi hizmet süresi dolmadan ayrılmak isteyenlerin ayrılma prosedürü belli. Bu prosedür personel ilk defa işe girerken ve uçuş eğitimine başlarken iki tarafın da kabülü ile geçerli olan bir yaptırım. Sonradan mecburi hizmet süresi dolmadan ayrılmak isteyenleri göndermemek için oksijen parası gibi caydırıcı olmak adına aşırı taleplerde bulunmak yerine en baştan şartları yazmış olmak daha hukuki ve adil olur.
İsraf 1 : Pilot israflarından biri belki de birincisi: aktif savaş uçağı pilotlarının sivil sektöre geçip herhangi bir pilotun yapabileceği işi yapması.
İsraf 2 :Savaş uçağı pilotluğu için eğitilirken veya sonrasında sağlık şartları askeri uçuşlara uymayıp aktif görevden alınan ve çok değerli pilotaj birikimi heba olanların mecburi hizmet süresine bakılmaksızın sivile geçişi mümkün olabilir.
İsraf 3 : Bir atımlık barutu ile uçuş okullarından eğitim alıp pilot olan fakat ingilizcesi veya başka bir eksiği nedeniyle havayolları tarafından kabül edilmeyince süreci bırakan ve tüm uçuş eğitimi yatırımı heba olanların tekrar bir eğitim paketi ile kazanılması mümkün
İsraf 4 : Pilot yöneticiler , kuşkusuz her meslek grubunu en iyi anlayan kendi içlerinden çıkan insanlardır. Hastahane başhekiminin doktor olması gibi. Bununla birlikte hastahanenin boyası, kaloriferlerin yanması , vb tüm işlere doktor yöneticilerin bakması nasıl doktor israfı ise pilot dışında başka bir yönetici tarafından yapılabilecek iş için de pilot yönetici çalıştırılması israftır.
Uçuş işletme yöneticisi , belki uçuş eğitim yöneticisi gibi kritik bazı bölümler dışında pilot yönetici minimize edilmelidir.
İsraf 5 : Son zamanlarda aktif pilotların sağlık muayenelerinde standartları zorlayan bir yaklaşım olduğu ve bu yüzden ground edilenler olduğu iddiası var, doğruysa ciddi bir israf ve pilotlar üzerinde de psikolojik baskı ile ayrıca uçuş emniyetine zarar. Sağlık muayenesi sonrası ground sürecinde pilottan eğitim vb istifade edilebilecekken tamamen off olması da ayrı bir israf.
**
Bu vesile ile son günlerde ülkemizde yaşanan terör olayları nedeniyle hayatını kaybeden vatandaşlarımıza; Allah’tan Rahmet , yakınlarına başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyorum. Terörün her türlüsünü lanetliyorum.
Saygılarımla
Erdal Gülmez
Yorumlar Tüm Yorumlar (35)