15 Temmuz 2024, Pazartesi
Çetin ÖZBEY
Çetin ÖZBEY [email protected]
  • Ahmet Bolat bey banada söz verdi yardımcı olacaktı olmadı
  • Çetin Bey merhaba, THY ‘ yi 2002 ‘ de kurulmuş gibi gösterme hastalığı THY Teknik ‘ te de mevcuttu. Bundan 6-7 yıl kadar önce yabancı bir heyete sunum yapılıyordu. Sunumda, THY TEKNİK’ in 2006 yılında kurulduğu ve ondan sonraki gelişmeler gösteriliyordu. Yabancı heyetin başkanı aynen şu soruyu sordu: “Peki, 2006 ‘dan önce uçakların bakımlarını hangi şirket yapıyordu?” Bu soru üzerine etraftaki zatı şahaneler, aslında THY TEKNİK AŞ’ nin THY ile birlikte kurulduğunu 2006 yılında sadece eskiden GMY olarak devam ettiği faaliyetlerine devam ettiğini söylediler. Yabancı heyetin başkanı : “ O zaman bu sadece şirket ismi değişikliği olmuş” şeklinde cevap verdi. Demem o ki, THY’ de milat maalesef 2002’ de başlıyor.Ondan öncesi yok sayılıyor. Aslında bir bakıma kendileri için haklılar. Çünkü, ondan önce kendilerinin havacılıkla uzaktan yakından ilgileri yoktu. Aradan geçen 22 yıldan sonra da hiç bir şekilde havacı olamayacaklarının en güzel göstergesi de bu şekilde miladı 2002
  • 2002 den öncesini YOK SAYAN SAYGISIZ, VEFASIZ ve mensubu oldukları siyasi sistem sayesinde kolaylıkla BİRYERLERE gelmiş ZEVAT, sizin gibiler 2002' den önce THY' nin dış kapısından geçemezdiniz, NANKÖRLÜĞÜN de bir sınırı olmalı......
  • 2003 yılında işe girdikten 6 ay sonra orta segment bir araba, 2 yıl sonunda orta segment bir ev alıp borcunu rahatça ödeyerek yaşayan hosteslerden, asgari ücret teklif edilen hosteslere….. vaaaaay bolat efendi vay.. neredeeeen nereye.
  • Çetin bey, yazınızda bu beyi övmüşsünüz ama bunu hak eden bir kişi değil. En büyük sermayesinin çalışanları olması gerekmez mi? Onlara yaptıklarını nasıl unutursunuz?.
  • Söylediğiniz gibi sistemde çok yer işgal etmesinden ötürü kaldırıldı ise ( ki bunun da çaresi var) sağlık olsun. Yine de inanasım gelmiyor. Yakışıksız bir davranış. İyi niyetli değiller ki doğrudur diyelim.
  • Ondan önce Thy yoktu,kağnılarla millet gelip gidiyordu deseler inanacak o kadar çok aklı kirada tip var ki…

BAY BOLAT’IN TÜRK HAVA YOLLARI 2003 YILINDA MI KURULDU?



Hiçbir şirket bu günkü konumuna durduğu yerde gelmedi. Yönetim Kurulu Başkanından, apron yükleme ve boşatma görevlilerine kadar tüm eski çalışanların kuruluşun bu günkü konumuna gelmesinde emek ve katkısının bulunduğu mutlak. Bazı şirketlerin internet kayıtlarına, web sitelerine bakıyorsun eski yöneticilere, Yönetim Kurulu Başkanları ve Genel Müdürlerine yer ayırdıkları ve onları ve hizmetlerini bir şekilde andıkları görülüyor.

Türk Hava Yolları’nın geçmiş senelerdeki bir faaliyet raporuna bakmak istedim. Şaşırdım. Baktım ki THY sisteminde faaliyet raporları 2002 yılından başlıyordu. Yine kendi kabiliyetsizliğim, aramayı beceremedim diye düşündüm. Yanlış hatırlamıyorsam eskiden toplu halde görebilmek mümkündü. Bu işlere benden daha yatkın bir arkadaşımdan bakmasını istedim. Netice değişmedi. (https://investor.turkishairlines.com/tr/mali-ve-operasyonel-veriler/yillik-raporlar?page=3&year) Yoktu. Umarım kaldırılma nedeni sistemde fazla yer tutmasıdır. Yine de internette her sene için ayrı ayrı arayınca kayıtları bulmak mümkün olabiliyor. Her seneyi teker teker arasanız tabii.

Bu arada baktım ki, şirkete bu kadar emek vermiş olan Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürlerin de bir listesi ve resimleri yok THY sisteminde. Dilerim ki ben bulamamış olayım.  Her ne ise aşağıda resmi bulunan eski Yönetim Kurulu Başkanlarımızı ve resimlerini toparlayabildim. Tabii resmini bulamadığım Başkanlarımızda var. İlk fırsatta tüm Yönetim Kurulu. Başkanlarımızı resimleyip bir liste halinde İnternete sürekli kalacak bir formatta yerleştireceğim.

2002 yılında Türk Hava Yollarından ayrıldıktan sonra bugüne kadar 3 kez gittim Genel Müdürlük binasına. İlki Abdurrahman Gündoğdu döneminde, ikincisi ise Hamdi Topçu Bey zamanındaydı. Üçüncü ziyaretimde saygıdeğer tepe yönetici Genel Müdürlük katındaki THY eski Genel Müdürlerinin yan yana görev tarihleri sırası ile asılmış resimlerini gösterip uygulamayı nasıl bulduğumu sormuştu (?) Tabii ki güzeldi. Dönemin Genel Müdürü Yusuf Bolayırlı ve o tarihte görev yapanlar hatırlayacaktır bu düzenleme 2000 yılında Tanıtma ve Halka ilişkiler Başkanlığı desteği ile bir Genel Müdür Yardımcılığı tarafından yapılmıştı. Resim çerçevelerinin mevcut yönetim tarafından değiştirildiğini fark ettim. Keşke Yönetim Kurulu katına da THY eski Yönetim Kurulu Başkanları için de aynı uygulama yapılmış olsaydı. Bugün aramama gerek kalmazdı.

Merakımdan iki üç devlet kuruluşunun internetteki kayıtlarını inceledim. Baktım ki ya kuruluşlarına ait linklerde veya kurumla ilgili bir kuruluşun (Birlik) linkinde o devlet kuruluşunda 1920’ li yıllardan bu yana görev yapan tepe yöneticilerin listesi mevcut. SHGM ve DHMI sitelerine de siz bakınız? Acaba neden Türk Hava Yolları sistemi böylenin sualinin cevabını siz düşünün. Bulmak zor olmasa gerek.

THY’DE YAŞAM 2003 YILINDA MI BAŞLADI?

Evet, ilk akla gelen eski faaliyet raporlarının THY sisteminden silinmiş olmasının okurların dönemleri mukayese etmelerine imkân tanımamak olduğu geliyorsa da tabii ki bu doğru bir yaklaşım değil. Kaldı ki   eski dönemlerde bu günkü gibi flaş/ büyük rakamlara rastlamak zaten mümkün değil.

Evet yukarıda 2002 – 2024 yılları arasında görevde bulunan siyasi otoritenin THY’ ye THY yönetimine olan büyük desteğinden bahsettik. Herhalde buna hayır diyecek kimse yoktur.

THY’ nin içinde bulunulan bu süreçte aldığı/sipariş ettiği uçakların alım şekillerine ilişkin net bilgiye sahip değilim. Ancak bu alımlar için devletin izninin alındığı mutlak.

Evet, yorumlarınızla bu yazının sonucunu sizler belirleyebilirsiniz.

PEKİ, NEDEN KABUL ETTİĞİM BU BAŞARIYA RAĞMEN TÜRK HAVA YOLLARI YÖNETİMİNİ ZEMMEDİYORUM?

Hatırlarsanız, yorumlarında bana bu suali yöneltenler hayli fazla olmuştu. Hepsini de bıkmadan, usanmadan cevapladım. Her insan, her yönetici hata yapar. Bu iş yaşamında kaçınılmazdır. Tabii ki bizim ifade etmek istediğimiz hatalar spontane yapılanlar değil. Bile bile yapılan, büyük tenkitler alınmasına rağmen ısrarla tekrarlanan yanlışlıklardan bahsediyoruz. Evet benim Bay Bolat’ a karşıtlığımı nedeni “İstihdam” konularında benliğini sarmış olan hatalarıdır. Ayrıştırmacı zihniyetidir. Bunun örneklerini birçok yazımda görebilmeniz mümkün. Örnekleri detayları ve isimleri ile sıralamam bu yazıya, hatta üç beş yazıya sığacak boyutta değil. Evet karşı olmamın nedeni budur ve de bu davranış ve uygulamalarından vazgeçmesinin artık mümkün olmadığına inancımdır. Bu tür hataların başarılara gölge düşürdüğü açık. Bay Bolat’ın insanlara, çalışanlarına yönelik hatalarının başarılarına gölge düşürdüğünü söylemek bir tarafa, tüm ekibin yaptığı güzel şeyleri karanlıklara gömdüğü bir gerçek. Niyeti kaderi olsun inşallah.

BİR KONUYU HEDEFLEMEK VE BUNU İLAN ETMEK NİSPETEN KOLAY. GEREĞİNİ YAPMAYA VE O KONUDA ÇALIŞMAYA BAŞLAMAK KAYDI İLE TABİİ Kİ.

TÜRK Hava Yolları (THY) Yönetim Kurulu Başkanı Bay Bolat, Türkiye Tanıtım Etkinlikleri ve THY'nin 90'ıncı kuruluş yıldönümü sebebiyle Güney Kore'nin başkenti Seul ile Japonya'nın başkenti Tokyo'da basın mensupları ve önde gelen sektör temsilcileriyle bir araya geldi ve  yüzde 80 civarında olan transit yolcu oranını tersine çevirmeyi hedeflediklerini söyledi. BOLAT, yurt dışı uçuşlardaki transit yolcu oranını yüzde 20 - 25'lere düşürüp, geri kalanların ise ülkemize gelen yolculardan oluşmasını sağlamayı amaçladıklarını da sözlerine ekledi. Daha sonra aynı haber herzamanki gibi CNN Türk’ de de yer aldı. Bay Bolat yaptığı bir söyleşide aynı hususu tekrarladı.Ve de basınımızın diğer kuruluşlarında da bu konu yer aldı

Oysa ki, THY’nin Ocak – Ekim 2022 döneminde 60,5 milyon olan toplam yolcu sayısı, 2023 yılının aynı döneminde yüzde 17,8 artarak 71,3 milyon olurken, dıştan dışa transfer yolcu sayısı Ocak – Ekim 2022 döneminde 19,2 milyon iken, 2023 yılının aynı döneminde yüzde 29,6 artarak 24,9 milyon seviyesine ulaşmıştı. Hedef tespitinde bu gidişatın rol oynadığı açık.

Airporthaberin yaşadıklarından sonra değil okurların bizlerin ble eski yazılara ulaşmamız sorun. Dolayısı ile o döneme yazdığım yazıyı bulamadım. Özetle hedefe koyulan konunun önemini, zorluğunu rpt zorluğunu  ve de THY’ na muhtemel getirisinden bahsemiş ve Bay Bolatı yine de tebrik ederek bu uygulamanın sonuçlanması halinde

kendisinin heykelini yaptıracağımı ifade etmiştim. Bu sözü verdikten sonra heykel fiyatlarına bir baktım ve de şaşırdım. Yine de tam  çark etmemek için araştirdım ve YK Başkanının küçük bir heykelini yaptırabileceğimi gördüm. Öyle ya heykelinizi yaptıracağım derken haykelin ebadından hiç bahsetmemiştim. Bu durumda yarım çark ettiğimi düşünerek tesellli buldum.

Gel gelelim Bolat Bey bir çok konuda olduğu gibi heddefe koyduğu konu ile ilgili kılını kıpırdatmadı. Türk Hava Yollarında bu konu ile ilgili bir hareketlenme de görmedik. Aradan tam bir sene geçti. Oysa ki bu konu gizliden yürütülecek bir .kimsenin ruhu duymadan yürütülecek bir çalışma değil.

Söz konusu proje Türk Hava Yollarına büyük kazaanç sağlayacak bir atılımdı. CNN’ de yeniden bir söyleşi yapmak ve maazeret öne sürmek, veya yeni bir proje oluşturmak ve onu anlatmak (?) çözüm değil.

BAY BOLAT’IN TÜRK HAVA YOLLARI 2003 YILINDA MI KURULDU?

Yorumlar Tüm Yorumlar (12)

Engelli ~ 2 ay önce
Ahmet Bolat bey banada söz verdi yardımcı olacaktı olmadı

Yanıtla

Kalan karakter 1000
FORMER TK ~ 2 ay önce
Çetin Bey merhaba, THY ‘ yi 2002 ‘ de kurulmuş gibi gösterme hastalığı THY Teknik ‘ te de mevcuttu. Bundan 6-7 yıl kadar önce yabancı bir heyete sunum yapılıyordu. Sunumda, THY TEKNİK’ in 2006 yılında kurulduğu ve ondan sonraki gelişmeler gösteriliyordu. Yabancı heyetin başkanı aynen şu soruyu sordu: “Peki, 2006 ‘dan önce uçakların bakımlarını hangi şirket yapıyordu?” Bu soru üzerine etraftaki zatı şahaneler, aslında THY TEKNİK AŞ’ nin THY ile birlikte kurulduğunu 2006 yılında sadece eskiden GMY olarak devam ettiği faaliyetlerine devam ettiğini söylediler. Yabancı heyetin başkanı : “ O zaman bu sadece şirket ismi değişikliği olmuş” şeklinde cevap verdi. Demem o ki, THY’ de milat maalesef 2002’ de başlıyor.Ondan öncesi yok sayılıyor. Aslında bir bakıma kendileri için haklılar. Çünkü, ondan önce kendilerinin havacılıkla uzaktan yakından ilgileri yoktu. Aradan geçen 22 yıldan sonra da hiç bir şekilde havacı olamayacaklarının en güzel göstergesi de bu şekilde miladı 2002

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Former Tk yazana ~ 2 ay önce
Mevcut iktidar öncesinde ülkemizde üniversite,havalimanı vs de yoktu öyle diyordu bir zat-ı muhterem...
FORMER Tk' YA ~ 2 ay önce
ARADA BİR DE OLSA SÖYLEDİKLERİMİ DOĞRULAYAN YORUMLAR BENİ MUTLU EDİYOR. SAĞOLUN.
Em. Kpt.. ~ 2 ay önce
2002 den öncesini YOK SAYAN SAYGISIZ, VEFASIZ ve mensubu oldukları siyasi sistem sayesinde kolaylıkla BİRYERLERE gelmiş ZEVAT, sizin gibiler 2002' den önce THY' nin dış kapısından geçemezdiniz, NANKÖRLÜĞÜN de bir sınırı olmalı......

Yanıtla

Kalan karakter 1000
aradaki fark mı? ~ 2 ay önce
2003 yılında işe girdikten 6 ay sonra orta segment bir araba, 2 yıl sonunda orta segment bir ev alıp borcunu rahatça ödeyerek yaşayan hosteslerden, asgari ücret teklif edilen hosteslere….. vaaaaay bolat efendi vay.. neredeeeen nereye.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
o da birşey mi ~ 2 ay önce
pilotların bile ev araba hayalleri yok artık. hoktan bir ev olmuş 7milyon 8 milyon. adam 1 milyonunu biriktirse kalan 6 milyon için 200.000 taksit ödemesi gerekiyor. yeni başlayan bir pilot bu parayı bırak kazanmayı ancak hayalini görür. gerçekten çok güzel şirket ve ülke yönetiyorsunuz.
Karın tokluğuna.. ~ 2 ay önce
2013 girişli bir km, asgari ücretin 6-7 katını alıyordu. Günümüzde 2-2.5 katı. Var sen düşün gerisini. 20 yıl önce iş hayatına girdiğimde bir otelde, asgari ücret maaşla 9 çeyrek altın alabiliyordum. Bugün bir asgari ücret, 4 çeyrek altın alamıyor. Bir tam altın bile değil. Ekonomideki bozulmayı buradan hesaplayın
bolat beyefendi ~ 2 ay önce
Çetin bey, yazınızda bu beyi övmüşsünüz ama bunu hak eden bir kişi değil. En büyük sermayesinin çalışanları olması gerekmez mi? Onlara yaptıklarını nasıl unutursunuz?.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP BOLAT BEYEF..ye ~ 2 ay önce
SİZE YAZILANI BİR KEZ DAHA OKUMANIZI ÖNERİYORUM.DOĞRULARI SAKLAMAK ZORDDUR.
EĞER. ~ 2 ay önce
Söylediğiniz gibi sistemde çok yer işgal etmesinden ötürü kaldırıldı ise ( ki bunun da çaresi var) sağlık olsun. Yine de inanasım gelmiyor. Yakışıksız bir davranış. İyi niyetli değiller ki doğrudur diyelim.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Sen neymişsin ya.. ~ 2 ay önce
Ondan önce Thy yoktu,kağnılarla millet gelip gidiyordu deseler inanacak o kadar çok aklı kirada tip var ki…

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000