Hep tartışıyoruz, hep öneri sunuyoruz, kimimiz satıldı kimimiz satılmadı, kimimiz üniversite olsun kimimiz eğlence merkezi. Ama elle tutulur tek şey şu var. Atatürk Havalimanı bir pandemi hastanesinin esiri şu haliyle. Benim önerim tamamen yerli bir öneri olacak.
Şu pandemi herkesi ve her kesimi mağdur etti. Çalışanları, şirketleri, devletleri, milletleri hep zora soktu. En çokta devletten zengin olmayan çalışanları kaderi ile baş başa bıraktı. Havacılık sektörü bu sektörlerden biri. THY çalışanları İŞKUR ödeneğini bile alamazken, TGS ikramiye anlaşmasına yanaşmayanları işten çıkartmaya başladı.
Türk Hava Yolları veya iktidar kontrolü altında olan kurumlar ile ilgili eleştirilerimizi “muhalefet” olarak adlandırmak tam da bu adlandırmayı yapanlara yakışacak madalyadır. Oysa biz ne işimizi inancımızla ne de eleştirimizi siyasal görüşle birbirine bağlamadık.
Türk Hava Yolları pilotlarından bir mektup geldim. Mektubu aynen yayınlıyorum. Öyle kendi kendimize mektup yazan müptezellerden değiliz. Alın mektup dediğin böyle olur. Pilotlar “Amele değiliz” diyorlar. Doğru mu doğru.
Ha bire troller tarafından eleştiri yağmuruna tutuluyoruz. Neymiş efendim, THY başka şirket yok muymuş, milli şirkete zarar veriyor muşuz. Arkadaşlar THY havacılığın yüzde kaçını kapsıyor biliyor musunuz? Durun size açıklayalım.
Çok ama çok şey var yazılacak ama frenliyoruz kendi kendimizi. Geçen hafta bir dolu haber okudunuz THY ile alakalı. Müdür atamalarından, Aycı soyadlı bir kişinin THY’ye medikal ürün satışına kadar. Bu arada İstanbul Havalimanı’ndaki anket tam can sıkıcı.
İki konuya ayırdım bu haftaki yazımı. Birincisi pandemi döneminde şirketlerin içinde bulunduğu durumdan ötürü mali çıkış arayışı. İkincisi DHMİ’nin yargılanacak, hesap verecek yöneticilerine dair.
Evet, gerçeklerle yüzleşmeye başladık. Bizim gerçeklerimiz, vurgulamaya çalıştığımız gerçekler havacılık gerçekleri. O halde bizden duymaya alışık olduğunuz gerçekleri yine duyacaksınız, hep duyacaksınız.
Pandemi döneminde havacılığımız onarılamaz yara aldı. Yıllara yayılacak onarım süreci, ikinci dalga pandemik sürecin gelmesi durumunda daha da uzayacak ve bu kez onarılamaz bir hal alacak diye düşünüyorum.
Havada uçak görmeyeli uzun süre oldu. Bir süre daha böyle olacak gibi görünüyor. Ancak “böyle gitmeyecek” deyip geleceğe dönük planları şimdiden yapmak zorundayız. Eminim Korona bize çokça ders almamızı sağlayacak veri verdi. O halde hem havacılığın hem de ülkemizin çıkarları doğrultusuna düşünüp hareket etme zamanı geldi.
Bir havalimanı çalışanı apron-terminal kartını sosyal medya hesabından paylaşarak “uçak görmeyeli iki ay oldu. Çok özleniyorsun” diyerek duygularını aktarmış. Aynı duyguları bende paylaşıp, Atatürk Havalimanı’nın önünden geçerken yaşadığım üzüntünün tarifini bile bulamadım.
Yaza, yaza yaz geldi ama DHMİ’ye huzur gelmedi. Hatta huzur ta Ulaştırma Bakanlığı’na atanan yeni bakana kadar dayanıyor. Oysa, adam gelir gelmez DHMİ’de olmaması gereken bir adamın ipini çekti ve bence 100 puanlık bir davranış idi. Şimdi o şahsiyetin neler çevirdiğine bir bakalım.
Çok değil iki ay öncesine kadar her şey normal seyrinde idi havacılık açısından. Ufak tefek aksaklıklar olsa da tepemizin üstünden uçaklar uçup kavuşmaların rotasını hep meşgul bırakıyorlardı. Son iki aydır, çocukluğumuza döndük desek doğrudur. Bir uçak gürültüsü duysak hemen kafamızı semaya kaldırıyoruz.
İki hafta önce “İlker Aycı’ya yalvaracağım” başlığı altında bir yazı kaleme almıştım. Yani bir el uzattım ve sonucunu bekledim. Uzanan ele yanıt verilecek mi yoksa iten el mi olacak diye merak ettim. Aşağıda açıklayacağım. Ve THY Kargo’nun yükünü çeken loadmaster olarak çalışanlar.
Yeni bakan akıllı adammış. İlk işi DHMİ’ye el atmak ve işi hep dalavere olan bir adamı görevden uzaklaştırmak oldu. Açıkçası kutluyorum bakanı. Neler yazacağım dikkatle okuyun lütfen. Cemil Acar denen adamla ilgili gelen bilgiler aklımı yitireceğim kadar feci.
Benim derdim THY, benim derdim havacılık, benim derdim yıllarımı kazandığım havacılık, benim derdim kimsenin hele hele bu süreçte kimsenin işsiz kalmadan elini taşın altına koyması. Bunun için gerekirse İlker Aycı’ya yalvarmaya hazırım.
“Zor” sözü artık çok hafif kalıyor. “Olağanüstü” sözü bile anlatmaya yetmeyecek kadar sıradan bir kelimeden ibaret diyebilirim. Yüz yılın laneti tüm dünyanın üzerine çöktü. Sektörel açıdan çöküşün dibe vurduğu günleri yaşıyoruz.
Havacılık ile yatıp havacılık ile kalkıyoruz. Corona ile uyuyup Corona ile gözlerimizi açıyoruz. Tam bir belirsizlik ile karşı karşıyayız. Corona Virüsü’nün 27 derece sıcaklıkta yaşamadığını öğrendik. Hep beraber 27 derece duasına çıkalım.
Türkiye yasta iken, ben karalar bağlamışken yazı yazmak ne elimden geliyor ne dilimden dökülüyor. Ama gel gelelim bu da bir görev ve biz ülkemiz adına her daim görevimizi yapmaya gayret edeceğiz. Şehitlerimiz için Allah’tan rahmet, yüreği yanan ailelere sabır ülkemize de başsağlığı diliyorum.
Biz olmazsak şu pislikleri kim ortaya çıkartacak çok merak ediyorum! Ya halı altına süpürülecek, ya onun-bunun yakını aman kimse duymasın denilecek ya da işbirlikçileri ile birlikte sessiz sedasız konu kapatılacak. THY Teknik’teki milyon dolarlık hırsızlıktan bahsediyorum.
Bir karabulut mu desem, bir kara el mi desem, bir kara kedi mi desem bilemedim. Ama şunu söyleyebilirim; havacılığımızı kara günler bekliyor. Bir yanda AtlasGlobal’in iflas ilanı ile işsiz kalan yüzlerce çalışan diğer yanda Pegasus’un talihsiz kazaları.
Anormal bir yazı olacak. Normalde bu tip konularda yazıyı yazar, gerisini ilgililerin yapacağı soruşturmalardan takip edersin. Tabi yazıların ya dayanağı olmalı ya da belgesi olmalı. Bugüne dek dayanağı olmayan, belgesi olmayan hiçbir habere, köşe yazısına imza atmadım.
Bunca yıldır havacılık sektörünü takip eder, yorumlar ve haber yaparız. Milyonlarca mail almışımdır ve hemen hemen hepsine dönüş yaparım. Ama bir mail geldi ki hayatımda aldığım en uzun mail idi. Okudum, okudum sonunu getiremedim. En dokunaklı mail idi bu.
Şu bir gerçek ki her dediğimiz gerçekleşiyor. Geçen hafta Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün yaptığı rezalet açıklamanın ardından, artık bu ülkede işlerin nasıl yürüdüğünü anlamaya çalışmak gibi bir çabanız olmasın. Kimin eli kimin cebinde net olarak ortaya çıkmıştır.