Devletlerin uçak filoları yıllardır ülkelerdeki en ciddi tartışma konulardan biri olmuştur. Bazen lükse kaçtığı nedeniyle eleştirilir, bazen de ihtiyaç olmamasına rağmen gereksiz harcamaya dikkat çekilir.
Türkiye’de havacılık sektörünü değerlendirirken son yıllardaki yükselişten bahsetmeyen kimse yoktur herhalde. Bir şeyi detaylı aktarmadan önce mutlaka önce o yükselişten bahsederiz. Bu siyasilerden başlar, basın mensuplarına ve halka doğru devam eder.
Teknoloji hayatın artık vazgeçilmez bir gerçeği. İnsanlık, var oluşundan bu yana sürekli arayış içinde olmuş ve hayatı kolaylaştırmanın yollarını hiç bırakmamış…
Havalimanı yapımı özellikle havalimanı olmayan şehirler için büyük bir nimettir. Mesafelerin zaman açısından kısalmış olması, şehre ilginin artması ve geliş-gidiş durumunun sıklaşması bu durumu son derece anlamlı kılıyor.
Sosyal medyayı aktif olarak kullananlar bilir, bazı kullanıcıların popüler olan paylaşımları olur. Onlardan da biri de özellikle ülkemizdeki olumsuz olaylarla ilgili olarak; ‘Bizim neslin görmediği bir uzaylı istilası kaldı’ türünde paylaşımları vardır bilirsiniz…
Geçtiğimiz hafta Almanya’da yaşayan bir arkadaşım aracılığı ile bir havacılık sitesinde önemli bir haber dikkatimi çekti. Haberde Lufthansa’nın pilot yetiştirme konusunda ciddi bir sorunla karşı karşıya kaldığı ele alınıyor.
Türk Hava Yolları’nın yüzde yüz iştiraki olduğu THY Teknik A.Ş’de hakim olan belirsizlik çözülmek üzere; ancak keşke belirsiz olarak kalsaydı diyesi geliyor insanın! Teknik ile Çelik İş Sendikası arasında aylardır devam eden Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinde artık imzalar atılmak üzere…
Son günlerde havacılık sektörünün en önemli gündem maddelerinden biri yeniden İstanbul Yeni Havalimanı oldu. Açılışına 1 aydan biraz daha fazla zaman kala yeni havalimanı bir çok konuda medyada sıkça yer aldı. Hem İGA yetkililerinden açıklamalar yapıldı, hem tanıtım için önemli organizasyonlar dile getirildi. Ama bu gelişmeler yeni havalimanı ile ilgili bazı soru işaretlerini henüz gideremedi.
İstanbul yeni havalimanının açılış tarihi yaklaştıkça şirketlerin personel ihtiyacı artıyor. Türk Hava Yolları’nın büyük ilgi gören son kabin memuru ilanında sınav süreci devam ediyor. Geçtiğimiz hafta değindiğim yeni sistemle şu sıralarda adaylar ilk aşamayı tamamlamak üzere.
Türk Hava Yolları’nda kabin memuru yada pilot olabilmek havacılığa gönül verenler için önemli bir hedeftir. O nedenle bir ilan yayınlandığında başvurusu sayısı binlerle ifade ediliyor. Özellikle kabin memuru ilanında…
Geçtiğimiz hafta içinde Japonya havacılığında tarihi bir gelişme yaşandı. Adı Misa Matsuşima olan kadın pilot, Japonya hava kuvvetlerinin ilk kadın pilotu olarak tarihe geçti. Sene: 2018…
Ülkemizde dövizin son birkaç ayda bu kadar yükselmesinin ekonomiye olan yansıması bir yana, özellikle havalimanlarında çalışan personele olan yansıması da göz ardı edilecek gibi değil. Nasıl mı?
Son 10 yılda dünyanın her yerinde pilot ihtiyacına yönelik sıkça açıklamalar yapılıyor. Büyüyen havacılık, büyük yatırımlar, son teknoloji uçaklar ve akıllı havalimanları gelişmiş ülkelerin artık vazgeçilmezi olmuş durumda.
Türk Havacılığının dünyadaki yükselen yıldızı Türk Hava Yolları, bu sektöre merakı olanların her zaman hayali olmuştur. THY’de görev yapmak, THY ile aynı yolda yürümek başta gençler olmak üzere hemen hemen herkesi saran bir rüyadır.
Türk Hava Yolları ile DO&CO’nun yolları ayırma kararı sonrasında büyük bir huzursuzluk içinde çalışan Turkish DO&CO personeliyle ilgili sevindirici bir gelişme yaşandı.
Türk Hava Yolları, İstanbul Yeni Havalimanı’na geçiş ile artacak pilot ihtiyacını karşılamak amacıyla çalışmalara hız verdi. Hafta içinde THY Genel Müdür Yardımcısı Abdülkerim Çay’ın basın mensuplarına bu konuda açıklamaları oldu.
Türkiye’de havacılığın özellikle son 15 yılda çok ciddi oranlarda büyüme gösterdiği ve yolcu sayısının 193 milyonu geçtiğini artık bilmeyen kalmadı. Durağan geçen 2016 yılındaki o sıkıntılı dönemin çabuk atlatılması ve süratle toparlanmaya gidilmesi Türk havacılığındaki büyümeyi kaldığı yerden devam ettirdi.
Türk havacılık tarihinin en prestijli projesi olan İstanbul yeni havalimanına artık sayılır günler kaldı. Sayılı günler diyorum; çünkü bugün itibariyle açılışına 141 gün gibi bir zaman var.
Türk Hava Yolları ile Hava İş Sendikası çalışanlara zam yapılması konusunda geçtiğimiz hafta anlaşmaya vardı. Bu karar THY tarafından alınmış ve Sendikanın da görüşüne başvurulmuştu.
Dolar/Euro kurunun bu kadar dalgalı seyretmesi havacılık camiasında bilet fiyatı artışıyla ilgili beklentiye neden oldu. Daha doğrusu akıllara ilk önce bunu getirdi. Şirketlerin gider kalemleri ağırlıklı olarak döviz üzerinden olduğu için bilet fiyatlarına yansıması da muhtemel göründü.