Bu yazı ne bir senaryodan alıntı ne de bir efsanedir. Tamamen olaylara karışmış kişilerle yapılan görüşmeler sonrasında yazılmış bir yazıdır. Yani yazının kahramanları sektörümüzün içindedir ve halen çalışmaktadırlar.
Herşey bir ihbar üzerine ortaya çıktı. ‘Asarım, keserim, biçerim’ diyen bir kişinin varlığından bahsedildi. Sonra bu kum tanesi kadar küçük iddianın peşine düşüp kovaladık, kovala
Türkiye seçim sathında iken serseri mayın gibi ortalıkta dolaşan kasetler havacılık sektörüne sıçradı. Bu konu aslında ne kadar mide bulandırıcı olsa bile bazılarının popularitesini artırma adına kullanılacak bir reyting aracıdır.
Bel altı çalışmayı seven, birilerine ‘oh seni nasıl yakaladım’ dercesine ekran kullanan ve kalemşörlük yapanların arayıpta bulamadığı bir fırsattır.
Tarkim Havacılık’ın sahibi İbrahim Faruk Bayındı
Bir atasözü var. "Filler tepişir çimenler ezilir"
Bu sözü Hava-İş Sendikası ile temsil ettiği işçilerin yöneticileri arasındaki çekişmeye uyarladığınızda "İşveren-sendika kavga eder, olan çalışanlara olur" şeklinde durum ortaya çıkar. Hava-İş Sendikası ile THY ve bağlı şirketleri arasındaki kavga yıllardır sürüp gider.
Son kavga Türk Hava Yolları ortaklığındaki Turkish Engine Center'da yaşanıyor
Ülke yararına yazmış olduğunuz bir yazının pek rağbet görmediğini biliriz. Ama "bir kişi de okusa yine faydası var" diye düşünürüm ben. Bu internet medyasının okurlar açısından en cazip tarafı keskin yazılan yazılara yorum atıp kapışma sağlamaktır. Geçen hafta yazmış olduğum yazı buna bir örnektir. Bir camiaya yönelik yazmış olduğum yazı bazılarının damarına dokundu. Bu camianın, yazıda geçen mantaliteye uygun olanların saldı
Biz çok gördük meydanı boş bulunca işkembei kübradan atanları. Ama karşınıza geldiklerinde süt dökmüş kedi gibi pısırık pısırık dolanırlar. Geçen hafta Pilotlar Vakfı'nın yeni yönetimini belirlemek üzere seçim yapıldı. Medeni ölçüler çerçevresinde yeni seçilen yöneticileri kutluyoruz. Umarız başarılı olurlar.
Gözde bir o kadar da elit insanlar zümresi olarak gördüğüm&
Devir ne kadar değişti değil mi? Yıllar öncesinde DHMİ'nin işletmeciliğini sorguluyorduk. Atıl yatırımları, işletilemeyen meydanları, tarla haline gelmiş hayvanların otladığı, köylülerin harman olarak kullandıkları havaalanlarını. Kim ne derse desin, eleştirmek için her türlü süslü kelimeleri kullanırlarsa kullansınlar Türkiye'deki değişim havacılık alanında en üst seviyeye ulaşmış vaziyette.
Gelin görün ki son yıllarda havacıl
Önce Fly Havayolları ardından sırasıyla Golden Havayolları, Best Air, Anka Air (World Focus), Turkuaz Havayolları derken beş şirketimiz gökyüzü defterini kapattı. Tabi bunlara her ne kadar KKTC şirketi desek bile Kıbrıs Türk Hava Yolları'nı da eklemek lazım. Ali Sabancı "3 buçuk şirket kalacak" dediğinde hepimiz tepki göstermiştik. Şimdi havacılık sektörünün kara kara düşünmesi gerekiyor. "Neden bu batışlar"
Bu ne acele? Yangından mal mı kaçırıyorsunuz? Henüz hiçbir şey net değilken nedir bu panik? Sektörü fokur fokur kaynatmanın ne gereği var? Gerçekleşmesi halinde kucağımızda yıllarca tartışacağımız bir bebeğimiz daha olacak. Daha gerçekleşmeden tepkileri almaya başladık bile. İsimlerini tek tek saymak istemiyorum ama özel sektörde tam mutabakat var. Sektörün algılaması şöyle "O atama gerçekleşirse yandık!"
Neden
Hamdi Topçu, Temel Kotil, Orhan Birdal, Ali Arıduru,Haydar Yalçın, Oktay Erdağı, Şahabettin Bolukçu, Sani Şener, Ali Sabancı, Murat Ersoy, Abdülkadir Kolot, Tahir Görgülü, Yıldıray Karaer, Levent Uzunokur, Sedat Özkazanç ve daha niceleri. Kim bu kişiler? Havacılar mı? Yok canım bazılarına göre bunların havacılıkla yakından uzaktan bilgileri yok.
Hemen izah edelim. Kendini dev aynasında gören bazı şahsiyetler "havacı kimdir"
Türkiye'de şöyle bir algı var. Türk Hava Yolları üzerinden havacılık şekilleniyor. Kimine göre havacılığın yüzde 60'ı kimine göre ise yüzde 70'i Türk Hava Yolları'ndan müteşekkil. Havacılığı böyle gördüğünüz sürece kısır döngü içerisinde kalırsınız. Uzaktan, yakından bütün çıkar çevrelerinin yeni hedefi de Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü. İçimizde
Uzak diyarlardan yazdığım ikinci yazı bu. Her ne kadar havacılık sektöründeki gelişmeleri yakından takip edemesem bile AirportHaber’in güzel haberlerinden faydalanmaya çalışıyoruz. Hatırlarsanız iki hafta üst üste havacılık sektörünün içinden siyasete birilerini gönderilim diye tavsiye niteliğinde yazılar yazmıştım.
Siyasete girecek herhangi bir havacının, sektörün sorunlarına daha iyi eğileceğini ve bu alanda &c
Değerli okurlarım öyle bir zaman ki nereye gitseniz altında her türlü çapanoğlu aranıyor. Malum milletvekili olmak isteyenler için her türlü atraksiyonun meşru olduğu bir dönemdeyiz. Kendi alanımda yani havacılık üzerine yapılması gereken haberleri yapmak üzere dünyanın neresine olursa olsun gitmeye gayret ediyorum. Bu bağlamda AirportHaber’in köşe yazarlarından Doç.Dr. Korhan Oyman’ın Dekan Yardımcılığı g&o
Bugüne kadar havacılık sektöründe siyasete girme cesareti gösteren oldu mu ben hatırlamıyorum. Ama son sekiz yılda yaşanan gelişmeler, havacılık sektörünün artan popülaritesi siyasete de göz kırpacak boyuta ulaştı. Milletvekili adayı olmasa bile Antalya Belediye Başkanlığı'na aday olan Talha Görgülü dışında havacılığı yakından takip eden bendeniz 2002 yılında milletvekili aday adayı olmuştum. Kısmet değilmiş olamadık ama henü
Türk Hava Yolları'nın yadsınamaz yükselişi devam ederken yaklaşan seçimler öncesinde bazı söylemler yükselmeye başladı. Üst yönetimin hızını kesmek isteyen alt yöneticilerin alınan kararları uygulamakta yavaş davrandıkları iddiaları ile çalkalanıyor. Bu söylemleri doğrulayacak birkaç olaya şahit oldum.
Ortalığı karıştırıcı bir kehanette bulunmuyorum. Ama gördüklerim, duyduklarım bu iddiaları doğrulayıcı ni
Türk Hava Yolları, Türk Hava Yolları Teknik A.Ş, Pratt&Whitney-THY Teknik Uçak Motoru Bakım Merkezi geçmişte HAVAŞ ve yanılmıyorsam USAŞ. Bütün bu şirketler bir kişinin egosu yüzünden çokça zor dönemler geçirdi. Kimden mi bahsediyorum? Siz onu benden daha iyi tanıyorsunuz. Hatta "AĞA" adını da siz koydunuz.
HAVA-İŞ Sendikası geçen hafta kızılca kıyameti kopardı. Belli ki paçası tutuşmuş. Yang
Bir Isparta kazası bir de Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu kazası Türkiye gündeminden hiç düşmedi. Saman alevi gibi bir sönüyor bir parlıyor bu iki kazanın tartışmaları. Merhum Muhsin Yazıcıoğlu'nu taşıyan helikopterin Kahramanmaraş'ta düşmesinden sonra yaşanan tartışmalar son raporla birlikte yeniden alevlendi.
Tartışmalar devam ediyor ama bilgi kirliliği halen önlenmiş değil. Önlenecek gibi de görünmüy
AnadoluJet, Türk Hava Yolları’nın alt markası. Henüz resmi bir statüsü yok. Böyle ne kadar gider bilmiyoruz ama AnadoluJet markası sadece Anadolu’nun değil artık dünyanın belleğine yerleşmiş durumda. Satışa çıkartsanız hemen satılacak bir ticari değer haline geldi. Ticarette de bilinirliliğin önemi çok fazla olduğuna göre THY’nin markalaştırma stratejisinin doğru olduğunu söyleyebiliriz.
Her ne kadar popüler
Türk Hava Yolları bir kez daha KKTC ile ortaklık kuruyor. Bu kez ortaklığın yüzdesi az olsa bile yönetimin ağırlığı Türk Hava Yolları'nda. Türk Hava Yolları’nın ilk ortaklığı 4 Aralık 1974 yılında Kıbrıs Türk Cemaat Meclisi Konsolide İnkişaf Sandığı ile KTHY kurularak gerçekleşmişti. Bu ortaklık başlangıçta stratejik olarak düşünülse bile yıllarca Türk Hava Yolları’nın sırtında bir kambur olmuştu.
Onca siyasi kadro şişk
Hava-İş, Türk Hava Yolları Teknik A.Ş'de grev kararı alacağını duyurmasının ardından gözler sendikaya çevrildi.
Sendikanın mevcut yönetimi bir yandan Toplu İş Sözleşmesi görüşmeleri ile meşgul olurken diğer yandan da muhalefetin genel kurul baskılarını püskürtmeye çalışıyor.
Bu iki konu ile ilgili gözlemlerimi aktarmadan önce bazı şeylerin hatırlanmasında fayda olduğunu düşünüyorum.
Durumdan vazife çıka
5 Nisan 2010 tarihinde AirportHaber önemli bir habere imza atmıştı. Bakım ruhsatı olmamasına rağmen Atatürk Havalimanı'nda uçak parçası tamiri yapan SAS Havacılık firmasının bu usulsüzlüğünü belgeleriyle ortaya koymuştuk. Bu firmaya iş yaptıran ACT Havayolları ile SAGA Havayolları'nın uçakları Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından ground edilmiş ve parçalar yenileri ile değiştirilene kadar uçakalr yer
Hırçın, ele avuca sığmaz Ali Sabancı'nın Pegasus'una ceza yağdı. Çekirge bir sıçrar iki sıçrar üçüncüde ele geçer hesabı baltayı taşa vurdu. Geçen hafta Pegasus Havayolları hem yüklü miktarda para cezasına çarptırıldı hem de bir yöneticisinin yetkisi elinden alındı. Pegasus Havayolları gerçeğini az sonra irdelemeye çalışacağız ama aklımıza şöyle sorular takılmaya başladı. Acaba Pegasus Havayo
İç hat uçuşları yine şenlendi... Türkiye'de havacılık sektörü şahlanmasını sürdürüyor. SKY Havayolları Türkiye'nin 7 noktasını birbirine bağlayacak. İç hat operasyonlarını Trabzon merkezli sürdürmek isteyen Saga Havayolları ise henüz Ankara'dan gelecek izni bekliyor.
Geçen yıl ilk olarak Airport TV'de yaptığımız Fikir Fırtınası Programı'nda iç hat operasyonuna başlayacaklarını açıklay
Bilen bilmeyen, sadece uçağa binmekten öte havacılıkla ilgisi olmayanlar bile Türk Hava Yolları hakkında yazı yazabiliyor. En çok komiğime giden şey ise THY ile ilgili yazı yazanlar, yazıları ile ilgili bize bilgi gönderiyorlar. Yazılarının internet sitelerindeki linklerini mail yolu ile bize ulaştırıp AirportHaber'de yayınlamamızı istiyorlar.
Bakıyoruz yazıya tutulacak bir yeri yok. Hatta THY'nin Yönetim Kurulu Başkanı kim, genel müdür&
Türkiye’de ‘hiçbir başarı cezasız kalmaz’ sözü ne kadar da yerinde değil mi? Sadece iş yapanı eleştirmek ve onun ayağına çelme takmak, dudak bükmek bir sanattır güzel ülkemizde. Bu tür davranış içinde bulunan insanların yaptıklarına ister haset deyin, ister kıskançlık deyin, ister beceriksizlik deyin isterseniz fikir üretemeyen fikri fakir deyin. Aslında onları bal yapamayan eşek arılarına, karnını
Türk Hava Yolları'nın kamu hisselerinin özelleştirilmesi için çalışmaların başladığı Özelleştirme İdaresi'nin vermiş olduğu ilanla resmen start aldı. Son sekiz yılda havacılık sektörünün kazandığı ivme ve buna paralel olarak Türk Hava Yolları'nın dünyanın sayılı havayolu şirketlerinden biri haline gelmesi Özelleştirme İdaresi'ni de harekete geçirmiş gibi görünüyor.
Şöyle bir olgu var. Her şirket